Ana Menü

Uçurmadan önce bunlara dikkat!

Başlatan OGUZ, Ekim 10, 2013, 02:30:52 ÖS

« önceki - sonraki »

OGUZ

İsmet İlhan, ikinci yazısında bizleri gökyüzünde uçuş öncesinde model uçak kurallarını hatırlatıyor... İyi bir model nerede biter?

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


"Sizler bu yazımda hem model uçak yapımın da hem de hem de aerodinamik ve uçuş prensibini anlatacağım. Şayet  model uçağa kişiler için biraz zor görüne bilir, ve bir süre çalışmaya başladıkları zaman bu işin ne kadar meşakkatli bir hobi olduğunu göreceklerdir. Bu hobi sizlere hem model okuma yani planı anlama, el becerinizi, ve en önemlisi (oryantasyon) el göz koordinasyonunuzun gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Bu günkü koşullarda yeni başlayan modelciler için birçok malzemeyi bulmak artık daha kolay. Nedenine gelince bugün hazır model de toplaya bilirsiniz, ya da plandan çalışarak ta yapabilirsiniz. Ayrıca artık günümüzde model uçak planlarına da ulaşmak çok kolay  ve gerekli ekipmanları da bulmak kolay. 

Günümüzde insanlar hazır model toplarken olsun ya da planda çalışırken olsun bazı kuralları ve yapım aşamalarına dikkat etmedikleri için model uçakta bazı problemler ortaya çıkıyor. Örneğin modelinizi bir gecede hiç uyumadan yada ara vermeden toplasanız, sahaya çıktığınız zaman uçuş sırasında bir çok problemle karşılaşabilirsiniz. Tabi ki bu tür durumlarda kırım kaçınılmazdır.

Onun için modelinizi topladığınız zaman kesinlikle bilen bir kişi uçağınızın son kontrollerini tezgahta bakmalı ki son müdahale sahaya kalmamalı...

Ben yıllarca model uçak yapmama rağmen kesinlikle bilen birisine son kontrollerimi yaptırırım. Bunu şunun için söyleme gereği duydum; Eğer bir işe uzun süre odaklanırsanız o zaman gözden kaçan bir takım hatalar meydana gelir. Ayrıca bir model uçak yaptıktan sonra kesinlikle ağırlık merkezini de çok iyi kontrol etmeliyiz ki sonradan herhangi bir müdahalede bulunmamalıyız. Örneğin ekstra ağırlık gibi sonradan müdahale etmemeliyiz. Aslında ustalarımdan öğrendiğim bu söz çok önemli: Model tezgahta biter...

HER ŞEY KURALLA

Birde saha gitmeden önce atölyenize kesinlikle bir check-list yapın.Eğer bunu doğru takip ederseniz o zaman sahaya çıktığınızda eksik bir malzeme bırakmamış oluruz. Yani bu duruma örnek verecek olursak alıcı pilinizi, buji ısıtıcınızı kumanda pilinizi şarj etmelisiniz. Yedek pervane ve birtakım ekipmanlar torna vida benzeri malzemeleri uçuş çantasına koymalısınız ve sahaya öyle gelmelisiniz.

Sahada da uçuş öncesi kontroller var örneğin radyo kumandanızı açıp uçağınızın hareketli yüzeylerini ters olup olmadığını yani düz çalıştığına emin olmalısınız işte biz bu duruma UÇUŞ ÖNCESİ SON KONTROLLER diyoruz.                                                                                                                                                 

R/C MODEL UÇAK NEDİR?

Yerdeki bir pilot tarafından radyo kontrol cihazı kullanarak model uçağa kontrol yüzeyleri vasıtası ile uçuş esnasında durum istikamet ve irtifada aerodinamik manevralar yaptırılan model uçaklardır.  Daha ziyade bir hobi ya da spor gibi görünse de günümüzde daha fazla ihtiyaç haline gelmiştir. Bu duruma örnek verecek olursak; İHA'lar askeri alanda ve havadan çekim sayılabilir.

AERODİNAMİK VE UÇUŞ PRENSİBİ     

Hava içersin de seyreden cisimlerin havaya havanında cisimlerin etkisine aerodinamik diyoruz.

Uçuş; uçağın yada model uçakların havaya muayyen bir uçuş açısıyla çarpan kendisine kendisine takılmış kanatları vasıtasıyla hava içinde tutunabilecek bir kaldırma kuvveti meydana getirerek muayyen bir süratle havayı yararak ileri doğru hareket etmesi olayıdır. Kısacası muayyen bir çekiş yada güç aracı ile uçağın hava içinde ki hareketleridir.

Uçuş prensibi uçağın nasıl uçtuğunu ve havada nasıl tutunabildiğini anlatır, hava içinde uçan her cisim ister kanatlı ister kanatsız olsun hepsi uçuş teorisine göre uçmaktadır.   

UÇUŞ TEORİSİ BİZLERE NE SAĞLAR?

1. Mükemmel bir uçuş yapılmasını yani  dengeli bir uçuş.

2. Uçağa hakimiyeti

3. Yapılacak her hareketi en iyi şekilde yapılması (akrobasi )   

4.Kendinize güveni

5. Çok verimli ve güvenli uçmanızı...

Hepinize iyi uçuşlar... "

Kaynak: You are not allowed to view links. Register or Login

AhmetCaner

Bu konuda az çok benimde bilgim var.Uzun bir süredir bende bu işlerin içerisindeyim.Bende şu anda su-31 model rus akrobasi uçağı var yakıtlı.Ama bu işe başlangıçta uçak seçimi ve tipi çok önemli.Yani ilk başta profesyonel bir modelle başlarsanız aldığınız gibi kırar parçalarsınız ve bir daha da bu işle uğraşmak istemezsiniz.Başlangıçta trainer tipi denilen uçaklar mevcut üstten kanatlı olarak.En başla epo yani köpük modelle başlanması daha uygun oluyor çünkü bir kırım yaşandığında balsadan daha kolay tamir ediliyor.Eliniz iyice alıştıktan sonra alttan kanatlı olan bir modele geçmenizi öneririm çünkü daha ağır oluyorlar ve hakimiyeti biraz daha rahat oluyor.Eğer iyice profesyonelleştiğinizi düşünüyorsanız bir akrobasi uçağınada geçebilirsiniz.

ICE

Mesleğe geçince ilk işim bu olacak Rc uçak, helikopter aldım yatıyor vakit yok alan yok...

rider

güzel bir paylaşım. oguz bu aralar aktifsin. gördüğün havacılık haberlerini paylaştığın için teşekkürler +1
İkiMaviArasındaBirHayat

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login