Ana Menü

F-4 Phantom II ve F-4 Phantom 2020

Başlatan Sentinel Prime, Temmuz 21, 2017, 03:37:44 ÖS

« önceki - sonraki »

Sentinel Prime

Bu BABA'yı hepiniz biliyorsunuzdur. Benim merak ettiğim soru wiki ye erişemediğim için size sormak istedim. Bu bizdeki 2020 isimli F-4E ler neden o isim verildiği.Benim ilk aklıma eski Phantomların 2020 senesine kadar modernizasyon edildiği geliyor yani geliştirildiği o seneye kadar .Acaba doğrumu düşünüyorum yoksa farklı bi olayda mı var. Şimdiden sağolun :)
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

akrep1905

Benim bildiğim kadarıyla modernize edildi ve 2020'den sonra kullanılmayacak.
"Ey ana! Eğer oğlun bir asuman aşkına tutulmuşsa bırak uçsun..."

Sentinel Prime

O zaman yerine F-35 geçicek sanırım onunda ilk dalgası 2019 da gelişi planlanıyor umarım dahada uzamaz  :(

Hava_Kara_Deniz

F-4 Phantom 2020 Tarihi---

1990'lı yıllarda mevcut F-4E uçaklarının gövde ömürlerinin yüksekliği ve teknolojik açıdan yetersizliği sebebiyle modernizasyon kararı alındı. Kuşkusuz bu karar alınırken maliyet konusunu ön plana çıkmıştı. Yapılan hesaplamalar, modernizasyon ile ömür uzatılması sayesinde yeni bir uçak almak yerine 1/4 bütçe ile uzun yıllar envanterde kalabilecek bir uçağa kavuşulacaktı.

Bu kapsamda İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) firması ile 54 adet uçağın aviyonik modernizasyonu kapsayan ve toplam değeri 632 milyon dolar olan sözleşme 1997 yılında imzalandı. Sözleşme kapsamında 54 adet F-4E Fantom uçağının 26'sı İsrail ve geri kalan 28 adedi de Türk Hava Kuvvetleri'nin Eskişehir'de bulunan 1. Hava İkmal ve Bakım Merkezi'nde modernize edildi.



Yeni Aviyonik Sistemlerle Donatıldı---

2003 yılı sonunda tamamlanan modernizasyonla birlikte uçaklar, İsrail ELTA firması tarafından üretilen 144 kilometre menzile sahip EL/M-2032 Atış Kontrol Radarı, EL-OP 976 geniş açılı HUD, Uçuş ve muharebe kontrol levyesi HOTAS sistemi, UHF/VHF telekomünikasyon antenleri, Geliştirilmiş INS/GPS ataletsel / uydu seyrüsefer, Çok Fonksiyonlu Gösterge Ekranları, Uçuş Kayıt Sistemi (AVTR), Yeni radar ikaz alıcısı (RWR) ve elektronik harp (ECM) sistemi ile donatıldı. Uçağın gövdesi üzerinde yapısal gövde tadilatları yapılarak fiziki ömürleri ortalama 6 bin uçuş saati dolayında uzatıldı.



Terminatörün Pençesi ``POPEYE1``---

Modernizasyonla birlikte F-4E 2020 Terminatör olarak adlandırılan 54 adet uçağın kazandığı bir diğer kabiliyet ise Popeye 1 füzeleridir. İsrail Rafael firması tarafından 1988 yılında çalışmalarına başlanan daha sonra ABD Hava Kuvvetleri tarafından B-52G uçaklarının konvansiyonel rolünün arttırılmasına yönelik başlatılan program dahilinde geçici olarak satın alındı.

Popeye 1 füzeleri, yer hedeflerinin uzun menzillerden imha edilmesi amacıyla geliştirildi. Füze, burnunda güdüm ve seyrüsefer modülleri, arkasında harp başlığı, orta kısmında roket motoru ve kuyruk bölümünde hidrolik kontrol üniteleri olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. TV tarayıcı başlık, geniş veya dar açılı görüntü izleme kabiliyetine sahip olan füze, kötü hava koşulları ve gece atışları için kızılötesi IR tarayıcı başlık ile tarama modu değiştirilebiliyor. Popeye 1 füzesinin burnundaki güdüm ve seyrüsefer bölümünün ardındaki harp başlığı bölümünde, 364 kg ağırlığa sahip parça tesirli veya gecikmeli, zırh/beton sığınak delme kabiliyetli iki ayrı tip mühimmat kullanabiliyor.

F-4E 2020 uçakları, 3000 librelik (1361 kg) ağırlığa sahip Popeye 1 füzelerinden iki adet taşıyabiliyor. Ancak, operasyonel olarak uçaklar 1 adet Popeye-1 ve 1 Datalink Podu ile uçuş yapıyor.

Hava Kuvvetleri tarafından 40 yıldır etkin olarak kullanılan F-4E 2020 Terminatörler son yıllarda Tübitak-SAGE mühendislerince geliştirilen SOM ve HGK gibi mühimmatların test edilmesi amacı içinde kullanılıyor.

Son Durum---

Klasik F-4E'lerin gövde ömürlerini tamamlamasının ardından 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından ŞİMŞEK adı verilen bir modernizasyon programı uygulandı.  ŞİMŞEK Projesi ile F-4E/2020 modernizasyon kapsamı dışında kalan F-4E uçaklarından 16 adedinin 2014-2016 yıllarına kadar emniyetle uçurulmasını sağlamak için yapısal olarak kullanım ömürlerini, seyrüsefer sistemlerinin hassasiyetini artırmak ve haberleşme sistemlerini geliştirildi. 1'inci HİBM K.lığı tarafından gerçekleştirilen yapısal yenileme ile birlikte uçaklara CTVS (Cockpit Television Video System), AVTR (Airborne Video Tape Recorder) üniteleri entegre edilmekte ve IFF Mod-4 kabiliyeti, yeni nesil ASELSAN tarafından geliştirilen seyrüsefer ve telsizler takıldı. Kablolar yenilendi.İlk uçak Mart 2010'da 112. Filo'ya verildi.

Bu modernizasyonun ardından 172. Filo kapandı. 111, 171 ve 132. Filolar modernize edilmiş F-4E 2020 ile uçarken 112. Filo ŞİMŞEK modernizasyonundan geçirilmiş uçakları kullanmaya başladı. 113 ve 173. Filolardaki RF-4E'lerin bir bölümü de emekli edildi. Uçuş saatleri düşük 18'i seçilde ve 1. HİBM tarafından modernize edildi. Bu modernizasyonda uçaklara LN-100GT INS/GPS hassas seyrüsefer sistemi, CDU-900Z uçuş yönetim sistemi, MFX-484 UHF/VHF güvenli iletişim sistemi, ARC-190 HF güvenli iletişim sistemi AN/ALQ-178(V)3 RWR (Radar Warning Receiver; radar ikaz alıcısı) sistemi takıldı.

2012-13 yılları arasında biri Suriye tarafından vurulan, biri Konya ve diğeri de Sivas yakınlarında düşen RF-4E'lerin ardından uçakların yeni sipariş verilen ve F-16'lar tarafından kullanılacak keşif podlarının teslimatı ile birlikte envanterden çıkartılması gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda da 113. Filo kapatıldı. Uçaklar 173. Filo'ya verildi.

Emeklilik Tarihi---

RF-4E'ler yerini F-16'lara önümüzdeki yıldan itibaren bırakmaya başlayacak. Konya'da kullanılan 132. Filo'daki Phantomlar ise artık görevlerin Eskişehir'e bırakmış durumda. 111 ve 171. Filolarda kullanılan F-4E 2020'ler ise adından da anlaşılabileceği gibi 2020'lere kadar envanterde tutulacak. Bu uçaklar önce 172. Filo'dan başlayarak yerini 2017'den itibaren teslim edilmeye başlayacak F-35A'lara bırakacak.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ALINTIDIR. (Düzenlenmiştir.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.kokpit.aero
yazar: Muhammet METİN/Kokpit.aero 8)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eğitimdeki Son Uçuş, Bugün Olmasın...