Ana Menü

HAVA AKROBASİSİ (BİLGİ)

Başlatan MOGAS, Nisan 04, 2007, 11:45:43 ÖS

« önceki - sonraki »

MOGAS

LİMİTLERİ ZORLAMAK

Bir pilotun uçuşta yapabileceğinden fazlası, onlar için olağan bir iştir. Hava akrobasisi; limitleri zorlamak, bir ekip halinde tek uçak gibi uçmak, yüksek G limitlerine dayanmak, son derece tehlikeli manevraları emniyet içinde uygulamak ve yüksek performanslı bir jeti tüm bunları yaparken saniyeler içinde kontrol etmek.

Hava akrobasi timleri, hava şovlarının vazgeçilmez unsurlarıdır. Alçaktan renkli dumanlar bırakarak son hızla gelen bir grup uçak, gösterilerin başladığının habercisidir. Gösteri sırasında seyircilerin tüm dikkati gökyüzündeki ekibin üzerindedir. Looping, tono, immelman, randersmann, delta, diamond nine gibi manevralar ile izleyenler adeta büyülenir. Akrobasi timleri genellikle altı, yedi, dokuz uçaktan oluşurlar. Formasyon halinde uçuşun yanısıra zaman zaman koldan ayrılan bir veya iki uçak solo gösteriler yaparak zamanlamayı sağlar. Lider pozisyonunda uçan uçak timdeki en önemli uçaktır. Lider (1 numara) pozisyonundaki pilot tüm hareketleri kolda uçan diğer uçaklara önceden bildirir ve zamanlamayı sağlar. Zamanlama gösterideki en önemli ayrıntıdır. Zamanlaması doğru olmayan bir manevra, gösterinin tüm zevkini kaçırabilir hatta bir kazaya bile yol açabilir. Binlerce seyircinin üzerinde meydana gelebilecek bir kaza, bir faciyaya yol açabilir.

Bu nedenle; emniyet her şeyden önde tutulur. Her manevra defalarca prova edilir. Tim pilotları, binlerce uçuş saatine sahip tecrübeli pilotlardan seçilir. Akrobasi pilotluğu son derece yıpratıcı olduğundan, bir pilot 2 veya 3 sezon timde görev yapar. Gösteri uçuşunu gerçekleştiren pilotlar kadar yer ekibinde görev yapan teknisyenlere de çok iş düşer. Şov sırasında hiç bir uçağın arıza yapmaması gereklidir, bu timin prestiji için çok önemlidir. Tüm ekip uyum içinde gösteriyi başarılı bir biçimde gerçekleştirmek için çalışırlar. Bir gösteri sezonunda çok sayıda farklı yere gidilir. Gösteri uçakları pilotlar, yer ekibi ve bakım ekibi hep birlikte gösterinin yapılacağı yere önceden giderek çalışmalara başlarlar. Bir gün önceden mutlaka prova yapılır. Gösterinin yapılacağı gün hava durumu incelenir, kalkışdan yaklaşık yarım saat önce solo numara kalkarak hava durumunu rapor eder. Kalkış bazen topluca şovun bir parçası olarak yapılabilir. Liderin duman ikazıyla tüm uçaklar duman bırakmaya başlarlar. Bu dumanların renkleri, timin uçaklarıyla aynı renkte olduğu gibi bazen de timin bağlı olduğu ülkenin bayrağının renklerinde olabilir. Duman sistemi (Smoke System) genellikle jet uçaklarında ekzoz çıkışında bulunur ve ekzozdan çıkan sıcak gazlar boyayı oluşturan maddeyi etkileyerek dumanın oluşmasını sağlar.

Gösteriye ilk olarak toplu bir geçişle başlanır. Solo numaralar koldan ayrılarak timin geçişlerdeki toplanma ve yeni bir manevra için hazırlanması gibi zaman aralıklarında gösteriyi tamamlarlar. Şovun yapıldığı yere göre alçak ve yüksek manevra paketleri uygulanır. Manevralar sırasında pilotlara yerçekiminden dolayı -3 ila +9 G arası yük biner.


Dünyaca Ünlü Akrobasi Ekipleri

Thunderbirds:


ABD Hava Kuvvetlerinin (USAF) akrobasi ekibi olan Thunderbirds bugüne kadar Dünya çevresinde 59 ülkeyi ziyaret edip 310 milyon kişiye gösterilerini sunmuştur. Tamamı USAF avcı pilotlarından oluşan ekip F16C/D Fighting Falcon'lar ile uçmaktadır. Merkezi Nellis Hava Üssünde bulunan ekip ismini Kızılderililerden almıştır.


Blue Angels:

ABD Deniz Kuvvetlerinin (US NAVY) resmi gösteri takımı olarak 2. Dünya Savaşından sonra 1946'da kuruldu. 1950 yılına kadar çeşitli pervaneli uçaklarla gösterilerini gerçekleştiren ekip, aynı yıl F9 F-2 Panther jet uçaklarıyla uçmaya başladı. 1969 yılına kadar tim F9 Cougar, F11 Tiger gibi tek motorlu jetlerle gösterilerini yaptı. Daha sonra çift motorlu süpersonic McDonell Douglas F4J Phantom II lere geçiş yapıldı. 1974 tim yeniden organize edilerek A4 Skyhawk'lara geçiş yaptı. 1986'da Blue Angels 40. yılını kutlarken son teknoloji ürünü F/A-18 Hornet'ler ile modernize edildi. Yılda yaklaşık 70 gösteri yapan ekibi 17 milyon kişi izliyor. Kurulduğu yıldan beri 337 milyon insanın Blue Angels'ı izlediği tahmin ediliyor.


Red Arrows:

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RAF) resmi akrobasi takımı Red Arrows 1965'de kuruldu. ilk olarak Gnat jet eğitim uçakları ve 7 pilotla gösteri yapan ekip daha sonra uçak sayısını 9'a çıkararak 9'lu gösteriler yapmaya başladı. 1979 yılında Hawk uçaklarına geçiş yapan ekip halen aynı uçaklarla gösteri uçuşları yapmaktadır. Timin tüm uçakları ismindeki gibi kırmızıya boyalıdır.



Snowbrids:

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RCAF) resmi akrobasi takımıdır. İlk olarak 1954'de F86 Sabre uçaklarıyla gösteri uçuşlarına başlayan filo bir süre sonra kapatılmış ve 1978 431 hava gösteri filosu adı altında tekrar faaliyete başlamıştır. Kanada yapısı CT114 Tutor jet eğitim uçaklarıyla gösterilerini sürdüren Snowbrids, 9 uçak ve 80 personel ile görev yapmaktadır.


Patrouille de France:

Fransız Hava Kuvvetleri Akrobasi takımı, 1953 yılında kuruldu. Alphajet eğitim uçaklarıyla uçmaktadır.


Frecce Tricoli:

İtalyan Hava Kuvvetleri Akrobasi takımı 1961 de kuruldu FIAT G91'ler ile uçmaya başlayan ekip halen MB339 PAN uçaklarıyla gösterilerini yapmaktadır.


Team 60:

İsveç Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1976'da kuruldu SAAB SK 60 W ile gösterilerini yapıyor.


Patroille Suisse:

İsviçre Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1964'de kuruldu F5E Tiger avcı uçaklarıyla uçmaktadır.


Patrulla Aguila:

İspanyol Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1985 yılında kuruldu CASA C101 eğitim uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriliyor.


Blue Impulse:

Japon Hava Kuvvetleri Hava Akrobasi Takımı 1960 yılında kuruldu. Kawasaki T4 eğitim uçaklarıyla uçuyor.


Russkije Vitazi:


Rus Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1991 yılında kuruldu. Halen SU-27 Flanker avcı uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriyor.


Black Knights:

Singapur Hava Kuvvetleri hava akrobasi ekibi F16 ve A4 uçaklarıyla uçuyor. Farklı iki tip uçakla gösteri yapan dünyadaki tek ekip.


Suryan Kiran:

Hindistan Hava Kuvvetleri hava akrobasi ekibi 1996 yılında kuruldu. HJT Kiran uçaklarıyla uçuyor.


Thunder Tiger:

Tayvan Hava Kuvvetleri hava akrobasi takımı AT3'ler ile uçuyor.


Silver Valke:

Güney Afrika hava akrobasi takımı 1967 yılında kuruldu. Atlas Impala eğitim uçaklarıyla uçuyor.


Silver Swallows:

İrlanda Hava Kuvvetleri akrobasi ekibi. 1986 yılından beri Fouga Megister eğitim uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriyor.


Iskry:

Polonya Hava Kuvvetleri hava akrobasi ekibi TS-11 Iskra eğitim uçaklarıyla uçuyor.


Blue Diamonds:

Filipin Hava Kuvvetleri hava akrobasi takımı F5A/B av/bombardıman uçaklarıyla uçuyor.


Biele Albatrosy:

Slovakya Hava Kuvvetleri hava akrobasi takımı 1991 yılında kuruldu. Halen L39 Albatros uçaklarıyla gösterilerini yapıyor.


...Ve Türk Yıldızları :D

Türk Hava Kuvvetleri'nin hava akrobasi ekibi. 1993 yılında Konya 3. Ana Jet Üssü'nde kuruldu. NF-5A ve çift kişilik NF-5B Fredoom Fighter av bombardıman uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriyor. Türk Yıldızları 7 uçakla yurtiçi ve yurtdışında Türkiye'nin tanıtılması için görev yapıyor. 134. Akrotim Filosunda 13 pilot 1 basın ve halkla ilişkiler subayı 6 astsubay olmak üzere 20 personel görev yapıyor.

PLUS

abi çok güzel döküman ana sitemizin köşe yazıları bölümüne ekleyebiliriz. klavyene sağlık  8)
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

102-CobrA

Akrobasi Gerçekten de Zor bir iş...
Dökümanların için teşekkürler...

SoniC

Bilgi icin tsk hcm ellerine saglik

102-CobrA

İzmir de öğrenci olduğum dönem de sanırım 2002 ya da 2003 senesinde uluslararası bir havacılık fuarı ya da show u düzenlenmişti...
orada RedArrows u Blue Angels ı ve diğer bir çok Akrobasi filolarını ve Solo gösterileri izleme fırsatını yakalamıştım gerçekten de mükemmel...
Tek kelime ile mükemmel ama bir o kadarr da zor bir meslek bu Akrobasi... 8)