Ana Menü

falcon bms görüntüleme sistemi

Başlatan ekoturk, Mart 05, 2017, 01:07:17 ÖS

« önceki - sonraki »

kufu

#15
Merhaba,


Bu tür işlerle mesleki olarak ilgilenen bazı arkadaşlarımdan, Flight Similatör gibi çok geniş arazi parçalarını (yeryüzü ve gökyüzünü) içeren durumlarda, onların ifadeleriyle "realtime renderleme" nin ve "bunun devamlılığının" oldukça sıkıntılı olduğu ve büyük sistem istediği gibi ilk bilgiler aldım.


Ben de sizin koyduğunuz iki videoyu göstererek, "peki onlar nasıl halletmiş o zaman?" diye sorumu devam ettirdim.


O videolarda yapılanın, "film gibi bir renderleme" üzerinde gerçekleştirilmiş olduğu ama uçuş similatöründe;


1. Geniş arazi parçaları (terrain),
2. Ve bunların gerçek zamanlı  (realtime) yansıtılması,
3. Ve de bu işin devamlılık halinde yapılması,

gibi üç zorunluluk olduğunu belirterek, sistemik sıkıntı yaratan ve güçlü sistem isteyenin de bu olduğunu  olduğunu tekrar ettiler.

Kişisel olarak edindiğim kanıya gelince; bu sistemin salt video gözlük kullanılarak uygulanan dan farkı, elleriniz ve kullandığınız cihazlar dahil olmak üzere, "dış dünyayı belli oranda işin içine dahil ediyor" olmanız. Tabi ki bu oldukça önemli ve de muhteşem bir fark ve benim için de çok çekici ama yine de uzun kullanımlarda baş ağrısı türü yan etkiler ortaya çıkabileceğinden endişe ettiğiniz video gözlüğün de işin içinde olduğu bir sistem, bunu da akıldan çıkarmamak gerekir.

Şimdilik ilk elden edindiğim bilgiler bunlar ve ben araştırmaya da devam edeceğim.

Düşünmek ve yeni bir şeyler öğrenmek güzel.

Saygılarımla.




ekoturk

Merhabalar,

Hocam sizin yazınızdan sonra yüklediğim videoları biraz daha dikkatli izledim. Evet, sanki aracı kullanıyormuş gibiler ama daha önceden hazırlanmış videoların içindeymiş gibi hareket ediyorlar sanırım. Youtube'da Mixed Reality yazdığımda, oyun olarak sadece araba yarış oyunlarında kullanmışlar. Biraz hayal kırıklığına uğradım. Çünkü dome ekran yapamazsam, VR gözlüğü green box uygulamasıyla kullanırım diye düşünmüştüm. Ancak hala umudum var. Yazınızda arkadaşlarınızın güçlü sistem gerekir dediklerini yazmışsınız. Yani yapılabilir ancak maliyeti yüksek olurmu demek istediler, yoksa şu anki versiyonda yapılması mümkün değil mi demek istediler?

VR' da ısrar etmek istiyorum. Ancak Türkiye bu konuda sanki çok geride. Şu anlamda söylüyorum; gerek HTC Vive olsun gerek Oculus Rift olsun Tükiye'de resmi satışı yok. Özellikle HTC'nin Türkiye merkezine gidip Vive ile ilgili detaylı bilgi almak ve kafamdaki soruları sormak istediğimde HTC'nin Türkiye ofisinin olmadığını öğrendim. Oculus' un zaten yok. İkisininde Türkiye'de satışı yok. Geçen ay belki uçuş simülasyonlarıyla ilgili birşeyler olur diye Gamist 2017 fuarına gittim. Orada Playstation VR' ı tanıtıyorlardı ancak görevlilerin VR ile ilgili hiç detaylı bilgiye sahip olmadığını gördüm. Zaten fuarda uçuş simülasyonuyla ilgili hiçbir şey olmadığını görünce de hayal kırıklığına uğradım. Yani anlayacağınız Türkiye'de teknoloji ile ilgilenen amatör biriyseniz önünüzda aşmanız gereken kaf dağı oluyor. Zaten fiyatlardan hiç bahsetmiyeyim. Neyse hocam size birşey daha soracağım ilk yazılarım da vermiş olduğum viperwing sayfasındaki gibi bir simülasyon merkezi Türkiye'de ilgi görür mü? İyi günler.

kufu

#17
Tekrar merhaba,


Fazla meşgul etmeme kaygısıyla kısa süreli görüşmeler yaptım. Arada, birden fazla GTX 1080 gibi güçlü ekran kartları ve onlarla bile zaman aldığı gibi sözler geçti.  Ama konunun devamını getireceğim.


Yalnız şuna güveniyorum: Kişisel olarak, Sanal gerçekliğin 1994 den bu yana peşindeyim. Sonuçta bir gün, teknolojik gelişmelerle jiroskoplu video gözlüklere ulaşma noktasına gelebildik. Bugünse gelişmeler, o güne göre çok çok daha güçlü ve ortada da büyük bir pasta var. Mesela 360 derece kameralar hızla piyasaya giriverdiler. Elbet bu da bir yerden, işi daha kolaylaştırmış bir şekilde uç verecek. Belki bu teknoloji film endüstrisindeki kullanımıyla yeni bir şey de değil ama bir kez yöntemler başka işlevleriyle de ortada gezinmeye başladığında, hele sonunda iyi kazanç da varsa, günün teknolojik hızına göre yeni seçeneklerle belirmeye başlayıveriyor. Sadece vazgeçmemek, araştırmak ve de tabi sabırla beklemek gerektiriyor.


Türkiye, teknoloji ulaşımında ne kadar geri olsa da İnternet gibi önemli bir yardımcımız var. Hem bir çok şeyden haberdar ediyor, hem de bir çok şeye ulaşmanı sağlıyor. Ben HTC-Vive ı bir arkadaşım ve tabi internet yardımıyla yurt dışından aldım ve buraya girişte de kdv ödedim. Zor oldu ama oldu. Mesela şu günlerde N11 de HTC-Vive ın satıldığını gördüm. Fiyat senin için uygunsa incelemende fayda var. Çünkü kurmak istediğin sistemin ana nüvesi o. Simülatöre ve sanal dünya ya giriveriyorsun. Kullandığın cihazların (joystick&Throttle) yansıması da zaten içeride. Yine de bazı ayarlar için asıllarını görmek istersen, harici kamera yardımıyla gözlüğü çıkarmadan anlık olarak bunları gerçekleştirmek mümkün. Ellerin için ise, "leap motion" el okuyucusu var. O da simülatörde işlevi olan tüm düğme ve butonlara el yansımasıyla müdahale edebilme anlamına geliyor. Bunlarla başlar, sonraki teknolojik gelişmelere bağlı olarak greenbox türünde devamını da getirebilirsin. O zaman projelerin de gelişmeye devam eder. Adım adım gitmek gerek...


You are not allowed to view links. Register or Login


Viperwing gibi bir simülatörün (ki bana göre harika bir şey) Türkiye de ne ölçüde tutulacağını bilemiyorum. Yalnız Vortex Simülatörünü yapanlar, bunun ve çeşitli oyunların yer aldığı küçük bir eğlence merkezi açarak, simülatörü de orada kullanıma sunmuşlar ki o da harika bir yapım. Aşağıda izleyebilirsin.



Açılan eğlence merkezini de buradan incelemek mümkün.


You are not allowed to view links. Register or Login


Başta da dediğim gibi araştırmaya devam edeceğim.


Yeniden görüşmek üzere


Saygılarımla





kufu



Merhabalar,


"Falcon BMS Görüntüleme Sistemi" konusuna dahil olarak, "kokpit görüş açısı problemi" başlığına da bir atıfta bulunmak üzere ilave bir saptamada bulunmak istiyorum.


Buna , "FOV" değerinin değiştirilmesine ek bir katkı sağlayacak harici bir çözüm olarak da bakılabilir.


Basit ve ucuz sayılabilecek, kolaylıkla da uygulanabilecek bu çözümün adı, "fresnel lens..."


Belki çoğunlukla bilinen bir şeydir ama yanlış anlaşılmazsa ben yine de bir tekrar edeyim;  bu lens, bir çok alanda kullanımı olan plastikten yapılma bir mercek türü.
Çeşitli boylarda satıldığı gibi istenilirse kesilebilir ve böylece de bir çok şeye uygulanabilir. Bir çok ve farklı alandaki kullanım örneği youtube da var.


Bizimle ilgili kısmı, ekran kullanımına büyük görsel kolaylık sağlayacak olmasında yatıyor. Kullanmakta olduğumuz ekran ya da ekranların önüne konulduğunda (mesela sadece HUD un olduğu bölümün) görüntüsünün oldukça büyümesine olanak verir çünkü.


Dediğim gibi, belki bilinmektedir ama en azından tekrar bir incelemekte fayda olabileceğini düşünüyorum. Çeşitli türleri var aynı zamanda.




Aşağıdaki videoda kullanımını görebilirsiniz:



Burada da projelendirilmesi yeralmakta:


You are not allowed to view links. Register or Login


Bu da ülkemizde bulunabileceği yerlerden birisi:


You are not allowed to view links. Register or Login


Umarım bir faydası olur.


Saygılarımla.





112-Ripper

Fresnel lensin ne olduğunu yani fiziksel çalışma mantığını biliyordum, hatta fotosellerde bulunduğunu falan da biliyordum. Ama görünür ışık için fresnel olup olmadığını hep merak etmekle birlikte hiç araştırmamıştım. İlk defa görüyorum. Gerçekten büyüleyiciler. Hala daha mercek çeşitlerini tam olarak öğrenememiş olsam da mercekler beni heyecanlandırıyor. Resmen kafam açıldı. Şu anda aydınlandım. Hep aklımın bir köşesinde durup hiçbir zaman araştırmadığım bu konuda bilgi verdiğin için teşekkürler.
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


"Devrimi, başlatan tamamlayacaktır."
Ne mutlu Türküm diyene!

kufu




Rica ederim.
Faydalı olabildiysem ne mutlu...

114-Ghost

Harika bir konu hocam gerçekten teşekkürler. +1
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

kufu