Ana Menü

Türkiye'nin Havacılık Kümesi İzmirde Kurulacak

Başlatan Quantum, Mart 06, 2009, 05:55:56 ÖS

« önceki - sonraki »

Quantum

Türkiye'nin Havacılık Kümesi İzmirde Kurulacak

Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi (Esbaş), Tubitak ve Eskişehir Sanayi Odası ile birlikte Avrupa Birliği (AB) Aeroportal Projesi'ne üye kabul edildi.

You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


Esbaş Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, Esbaş'ta önümüzdeki 24 ay içerisinde 22 bin çalışan sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

AB ülkelerindeki havacılık sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin arge ve inovasyon projelerini teknik ve finansman açısından destekleyen Aeroportal Projesi'ne Egev ve İZKA'nın destekleriyle Esbaş da üye kabul edildi. Konuyla ilgili Esbaş'taki Uzay Kampı'nda düzenlenen toplantıya, Esbaş Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, Egev Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak, Ege Serbest Bölge Müdürü Vuslat Çakır ile Esbaş'ta faaliyet gösteren Fransız Lisi, Alman PFW, İtalyan Eldor ve Hollandalı Fokker Elmo firmalarının temsilcileri katıldı. Projeyle ilgili bilgi veren Esbaş Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, Esbaş ve Egev'in çalışmaları sonucu İZKA'nın destekleriyle planlanan "İzmir Havacılık ve Uzay Kümelenmesi'ne katılacak havacılık sektöründe faaliyet gösteren Türk Kobi'lerinin 7. çerçeve kapsamında AB fonlarından istifade edebilmesi konusunda Esbaş, Tübitak ve Eskişehir Sanayi Odası'nın Aeroportal üyeliklerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Egev Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Temizocak ise, İzmir'de gerçekleştirilecek projenin planlamasının yapıldığını ancak kurumsallaşma anlamında yetersiz kalındığını belirterek, "Halen dernek mi, vakıf mı yoksa şirket mi kurulacak bu belli değil. Ancak biz öncelikle organizasyon şemasını belirledik. İzmir'deki beş üniversite ile tüm odalar yerlerini aldı. Destek veren Milli Savunma Müsteşarlığı ile de bugüne kadar geldik. Şu an kümelenmenin İzmir'de olması, Eskişehir ve Ankara ile de ortak çalışılması öngörülüyor" dedi. Gerçekleştirilecek projenin kriz ortamında Esbaş'ı rahatlatacağını ve istihdam yaratacağını ifade eden Temizocak, şöyle konuştu: "İzmir ve çevresini, ayrıca Eskişehir ile Ankara'yı içine alan bu büyük organizasyonun kriz ortamında nefes aldıracağını düşünüyorum."

Temizocak, ayrıca, müsteşarlık bazında öngörülen karar kapsamında, İzmir'e yabancı, Ankara ve Eskişehir'e de yerli ofsetlerin çekilmesi yönünde çalışma yapılacağını dile getirdi.

ESBAŞ ÇALIŞAN SAYISINI ARTIRACAK

Esbaş Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer ise, gerçekleştirilecek proje ile 3-6 ay içinde 3 bin yeni istihdam sağlanacağını ve bu sene inşaatı devam eden firmaların da işçi almaya başlamasıyla iki sene içinde istihdamda artış sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Esbaş Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer, Esbaş'ta önümüzdeki 24 ay içinde 22 bin çalışan sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Önümüzdeki 10 yıl içinde de hedefin 36 bin civarında istihdam oluşturmak olduğunu belirten Tuncer, şöyle konuştu: "Çok yerimiz olsa istihdam rakamları daha yukarılara çekilebilir. Bu projeyle de iyi bir tanıtım yapılır, alt yapı iyi şekilde geliştirilirse, havacılık konusunda iş ve ihracat imkanı çıkar. Havacılık sektörü ciddi krizlere rağmen büyüyen bir sektör."

BÜYÜK ŞİRKETİZ

Toplantıya katılan PFW firması Genel Müdürü Jürgen Viehrig ise İngiltere, Fransa ve Çin'de fabrikaları bulunan firmalarının ana müşterilerinin AirBus ve Boeing olduğunu belirtti. İki bin çalışan ve yıllık 180 milyon Avro'luk cirosu ile PFW şirketinin ofset yükümlülüğü ve fiyatta rekabet gücünü artırmak için kurulduğunu ifade eden Viehrig, şunları söyledi: "Şirketimiz uçak boruları, titanyum ve çelik boru, AirBus'ın tüm modelleri ve Boein 787 uçaklarının borularını üretiyor. Alüminyum yapısal ekipmanları da yapıyoruz. Yakında çok büyük bir proje olan A 321 uçağının iç platininin Türkiye'ye transferi gerçekleştiriliyor."
Türkiye'de ayakta kalabilmenin en önemli sebebinin sürekli büyüme olduğunu ifade eden Viehrig, Türkiye'nin AB'ye yakın bir ülke olmasının da avantaj olduğunu belirtti.

Fokker Elmo şirketi temsilcisi Kenan Kolday ise, uçakların elektrik kablo dizaynı, üretimi ve montajını yapan firmalarının, askeri ve ticari yatırımlar yaptığını dile getirdi. Firmanın Çin'deki fabrikasının ticari üretim yaptığını, Türkiye'dekinin ise tamamen askeri ürünlere yöneleceğini ifade eden Kolday, sözlerini şöyle tamamladı: "Hedefimiz 10 yıl içinde kendimizi ikiye katlamak. Firmamız askeri üretim anlamında krizden etkilenmedi. Türkiye'de çok önemli ofset imkanı var. Hindistan ve Polonya ile karşılaştırıldığında Türkiye NATO ülkesi olduğu için çok önemil yatırım imkanlarına sahip."


Ramms+ein

ege serbest bölgesi bizim evin tam karşısı :dy:
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login
Jetzt hast du Angst und ich bin soweit, Mein schwarzes Blut versaut dir das Kleid