Ana Menü

F-16 Teknik Bilgileri

Başlatan Ramms+ein, Şubat 23, 2009, 03:06:10 ÖS

« önceki - sonraki »

Ramms+ein

You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login




F-16 Fighting Falcon, fly-by-wire sisteminin kullanıldığı ilk savaş uçağıdır. Bu yüzden diğer bir lakabı da "Electric Jet"tir. Eski uçaklarda pilot aerodinamik kontrol yüzeylerine hidrolik ile hükmederken, F-16'daki fly-by-wire (kablo ile uçuş) sistemi ile de lövye hareketleri çok basit olmakta ve lövyenin hareketine göre flaplar, eleronlar ve dümenler gibi aerodinamik kontrol yüzeylerinden sorumlu olan motorlara elektrik uyarıları gönderilmekte ve uçağın hareketleri bu şekilde yönlendirilmektedir. Ayrıca F-16'dan önceki avcı uçaklarda lövye pilotun önünde iken ilk defa F-16'da pilotun sağına alınmış, bu da uzun uçuşlar sırasında pilotun kolunun daha az yorulmasını sağlamıştır.


F-16 uçakları aerodinamik olarak kararsızdır. Bu konuda dünyadaki ilk uçaktır. Uçağın yapısı aslında uçmaya müsait değildir, uçuş kontrol bilgisayarı kontrol yüzeylerine gönderdiği saniyede binlerce komut ile uçağın havada dengesini sağlar. Uçuş kontrol bilgisayarı olmasa veya bilgisayar kontrol dışına çıksa uçağı komuta etmek neredeyse imkansızdır.


Yerini aldığı uçaklarla kıyaslandığında F-16'nın bu uçaklardan en az iki kat fazla menzile sahip olduğu görülmektedir. Yüksek itiş gücü/ağırlık oranı ve düşük kanat yük oranı sayesinde uçak büyük bir manevra kabiliyeti de elde etmektedir. Falconlar çoğu insan bünyesinin dayanamayacağı bir atikliğe ve manevra kabiliyetine sahiptir. Aerodinamiği ve diğer Fighterlara oranla ufak olan bünyesine karşın hemen hemen aynı motor gücüne sahip olması, bu uçağın kontrolü zor kategorisine girmesine sebep vermiştir. Aslında
F-16'yı uçurmak zor değildir, zor olan onun içinde savaşmaktır.


F-16'nın yağmur damlasını andıran kanopi yapısı pilota çok geniş bir görüş açısı sağlamaktadır. Bu açıdan dünyanın en başarılı kokpit dizaynı olduğu söylenebilir. Uçak, yapı itibarıyla uçak yüzde 78.4 alüminyum, yüzde 11 çelik, yüzde 3.3 kompozit maddeler, yüzde 0.5 titanyum ve yüzde 6.8 başka maddelerden oluşmuştur. Bu sağlam yapı sayesinde F-16 tam iç yakıt yükü ile 9 g yüküne dayanabilmektedir. Bu rakam pek çok avcı uçağında yüzde 70'lik iç yakıt taşırken bile 7 g'yi aşamamaktadır.

F-16'ın önemli özelliklerinden biri de oldukça ekonomik düzeyde yakıt harcamasıdır. JP-8 yakıtı kullanan Falconlar, aynı görev uçuşu sırasında F-4 Phantom'un harcadığı yakıtın sadece yarısını harcamakta, F-104 Starfighter ile kıyaslandığında da yüzde 17 daha az yakıt harcamaktadır. JP-8 jet yakıtı koyu renklidir ve yakıt gazyağına benzemektedir. Kolay kolay tutuşmamakla birlikte tutuştuğunda da kolay sönmemektedir. JP sınıfı tüm askeri yakıtlar ülkemizde üretilmektedir.

F-16 G Suit Elbisesi

Pilotların g etkisinden korunmak için giydikleri tulumdur. Manevra anında tulumun hava keseleri pilotun bacaklarındaki kanın aşağı inmesine karşı koymak için şişer. Hava keseleri manevra bitiminde tekrar eski durumuna döner. Alman-İsviçre ortaklığı olan Autoflug Libella'nın ürettiği yeni g-suit tulumlarda hava keseleri yerine ağzı kapalı ve sıvı dolu kanallar bulunmaktadır. Keskin dönüşler sırasında bu sıvı aşağıya doğru giderek orada toplanmakta ve giysinin kumaşındaki gerilimi arttırıp kanın bacaklara ve ayaklara doğru akışını önlemektedir. Uçağın düşmesi durumunda tulumun içinde bulunan bu sıvı içilebilmektedir.

F-16 KANOPİ

Pilot, kokpiti örten şeffaf kanopi ile 360 derece çevresini ve burun hizasında 15 derece aşağısını kolayca görebilmektedir. Yanal görüşler ise 40 derece aşağıya kadar sağlanmaktadır. Kanopinin yapıldığı polikarbonatın kalınlığı 0,5 inç (1.3 cm) olmasına karşın optik kalitesi çok yüksektir ve kavisli yüzeyler dış görüşleri bozmamaktadır.


FIRLATMA KOLTUĞU:

Jet uçakları pilotların ve mürettebatın uçaktan paraşütle atlamalarına imkan vermeyecek kadar hızlı uçarlar. Bu yüzden mürettebatı uçaktan güvenli bir şekilde dışarı çıkarmak ve tehlikeden uzaklaştırmak için fırlatma koltuğu kullanılır. 1940'larda kullanılmaya başlamalarından beri fırlatma koltukları 10.000'in üzerinde hayat kurtarmıştır. Yalnızca bir İngiliz şirketi olan Martin-Barker'in yaptığı fırlatma koltuğu bile 7.000 'den fazla insan kurtarmıştır.


F-16'larda kullanılan fırlatılabilir pilot koltuğu McDonnel Douglas ACES II olup roket motoru ile donatılmıştır. Bir insandan daha hafif olan bu koltukta pilot yer seviyesindeyken bile güvenli bir şekilde fırlatılır. Fırlatma işlemi son derece kısa sürer . 0.25 sn. içinde pilotlar uçağın dışına çıkmış olur; 3 sn'nin altında bir sürede de ana paraşüt tamamen açılmış olur. Koltuk fırlatıldığı zaman 100 ft (30 metre) kadar yükseğe ve 50 ft (15 metre) kadar da geriye doğru uçar.Koltukta ayrıca atıldıktan sonra yalpa yapmasını önleyen bir sistem de vardır.Ani fırlamanın etkisiyle eğer uygun pozisyon alınmazsa pilotta kısa bir sürelik bilinç kaybı,baygınlık olabilmektedir.

Fırlatma koltuğunda bulunan GPS sistemi ile kazanın ardından paraşütün indiği yer tespit edilebilmektedir. Koltukta ayrıca bir kazadan sonra pilotun yaşamasını sağlayacak oksijen ekipmanı, radyo alıcı-verici cihazı, bir şişme bot (sönük olarak) ve bir miktar da yiyecek bulunur.
 



Alıntıdır...
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login
Jetzt hast du Angst und ich bin soweit, Mein schwarzes Blut versaut dir das Kleid

GabrieL

uğraşmışsın ama güzel olmuş  :ar:

PLUS

derli düzenli güzel bilgiler +
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

cels


Quantum


meccem

"F-16 uçakları aerodinamik olarak kararsızdır. Bu konuda dünyadaki ilk uçaktır. Uçağın yapısı aslında uçmaya müsait değildir, uçuş kontrol bilgisayarı kontrol yüzeylerine gönderdiği saniyede binlerce komut ile uçağın havada dengesini sağlar. Uçuş kontrol bilgisayarı olmasa veya bilgisayar kontrol dışına çıksa uçağı komuta etmek neredeyse imkansızdır."

Sanki yukardaki açıklama f-117 ler için geçerliydi diye hatırlıyorum ? Uçak radara yakalanmamak için değişik bir görüntüye sahip biliyoruz bu sebebden aerodinamiği ve yapısı uçmaya müsait değildir diye biliyordum ben, herhalde yanlış hatırlıyorum :).

HyperNova

eline saglik, yararli bilgi edindim kendime..

TroL

F-16 ların aerodinamik olarak kararsız oldukları doğru, bunun aksine F-5 ve rus uçaklarının büyük çoğunluğu yapımında aerodinamik yapı göz önünde bulundurularak tasarlanmış.

Türk Pilotu

Zaten F-16 bilgisayar çağı başladığında ortaya çıktı. FLCS siz uçamıyor, aerodinamik yapısı elverişli değil.

Axi

Paylaşım için teşekkürler,güzel bilgi :)

Quake

emeğine sağlık rammstein f 16'lar şahane ben mühendislerin yerinde olsam bu uçağın motorunu f 22 ve su 27 gibi hareketli ve motor gücünü artırırım gerçektende f 16 çizimini yapan mühendisler işlerini iyi yapmışlar bi artıda benden ;)

TroL

Zaten mevcut.  F-16 MATV diye aratabilirsiniz.

Teşekkürler Rammstein

nacak

You are not allowed to view links. Register or Login
gprs>>gps olacak
sen nerdesin be abicim,biz nerdeyiz???????