Ana Menü

Deniz Kuvvetleri 16 adet F-35B için düğmeye bastı!

Başlatan 113-Anka, Kasım 09, 2018, 11:24:58 ÖS

« önceki - sonraki »

113-Anka

Deniz Kuvvetleri 16 adet F-35B için düğmeye bastı!

Türkiye'nin mevcut 100 adet F-35A siparişinin yanısıra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın da 16 adet F-35B talebinde bulunduğu belirtildi.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Eğitim Okulu kurularak F-35B pilot eğitimlerine başlanacağı kaydedildi. Bu amaçla F-35B gelene kadar 2 adet AV-8B Harrier II almak içinde İngiltere ile konuşulduğu bildirildi.

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


DENİZ KUVVETLERİ UZUN SÜREDİR İSTİYOR

Yeni Şafak'ın haberinin ardından gözler Deniz Kuvvetleri'ne çevrildi. TCG Anadolu'nun hizmete girmesiyle birlikte F-35B'lerin kamuoyunda 'uçak gemisi' olarak bilinen 'amfibik hücum gemisi' üzerinde kullanılması planlanıyor. Geminin güvertesi, F-35B gibi dikine kalkış yapabilecek platformlara uygun olarak inşa ediliyor.

İNGİLTERE HARRIER'LERİ EMEKLİ ETTİ

Haberde Türkiye'nin İngiltere ile AV-8B Harrier alımı için görüşmeler yaptığı belirtilse de bu gerçeği yansıtmıyor. İngiltere, donanmanın kullandığı Sea Harrier modelini 2006'da, hava kuvvetleri tarafından da GR1'ler 2011'de emekli oldu. Kalan tüm uçakları ABD aldı. Türkiye'nin Harrier talebi ile ilgili görüşmeleri olacaksa bu konuda doğru adres şu anlık ABD.

PİLOTLAR NE KADAR SÜREDE İNTİBAK EDEBİLİR?

Kokpit.aero, Türk Hava Kuvvetleri için imal edilen ilk F-35 törenine katıldığında Lockheed Martin yetkililerine F-35B'leri sormuştu. Lockheed Martin Test Pilotu, Harrier'ın uçurulması çok zor bir uçak olduğunu belirterek "F-35B'de uçuş görevinin, özellikle de iniş-kalkışta bilgisayar desteği çok yoğun. Harrier'e göre F-35B'yi uçurmak 'çocuk oyuncağı'" demişti.

DİKİNE KALKIŞ YAPABİLİYOR

F-35B, üç farklı modele sahip uçağın dikine iniş kalkış yapabilen donanma ve deniz piyadeleri için imal edilmiş modeli. Uçağın Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından kullanılan silah yükü 2 adet AIM 120C hava-hava füze, 1000'er poundluk GBU-32 JDAM bombalarından oluşuyor. F-35B, dikine iniş kalkışın yanı sıra uçak gemilerinin üzerinden kısa kalkış özelliğine de sahip. Pratt&Whitney F135-PW-600 serisi motorun bulunduğu F-35B, ses hızının 1.6 katına ulaşabiliyor. Menzili ise 900 deniz mil.

Uçak, ABD, İngiltere ve İtalya tarafından kullanılıyor. Her üç ülkede de F-35B'ler AV-8B Harrier'ların yerini alıyor.

LOCKHEED MARTİN TEST PİLOTU F-35'İ BÖYLE ANLATTI



Kaynak:
Yeni Şafak / You are not allowed to view links. Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

MertAycck

Açıkçası ben F-35 in test pilotunun anlattığı kadar mükemmel olduğuna katılmıyorum. Evet cidden çok güzel bir makine ve en nihayetinde 5. nesil savaş jeti ancak bu işin birde ticaret ve hava boyutu var. Yanlış değilsem operasyon maliyetlerinin çok pahalı olduğunu biliyorum. F-35B için ise dikey iniş ve kalkış için takılan parçaların uçağı daha ağır hale getiriyor ve bu uçağa yakıt/mesafe ve belkide manevra olarak yansıyor ama bunlar F-35'in avantajları yanında arka planda kalıyo. Deniz Kuvvetlerimize hayırlı olsun. Semalarımızda yakın zamanda F-35 lerimizi görmek dileğiyle.

SoloAnka

Harrierlerin alınma maksadı nedir acaba, eğitim amaçlı desek benzer bir yapıda olduklarını düşünmüyorum  pilot açısından ha harrier de tecrübe kazanıp f-35 eğitimi almaya gitmiş, ha modern bir f-35 sim üzerinde aldığı  eğitimle f-35 eğitimine gitmiş iki yolda pilotaj bakımından  f-35 uçuş dinamiğine pilotu hazırlayacaktır. Mekaniği ve elektroniği  farklı olan bu iki uçak sırf  ikiside dikey  iniş-kalkış yapıyor diye aynı kefeye konulmamalı bence bunun yerine 2 den de fazla simülatör  yapılabilir bu aynı zamanda o sektördeki ar-ge yide arttıracaktır.
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login
<br />
İçinizdeki şeytan'dan kaçabilirsiniz ama arkanızdaki Şeytan'dan asla!

112-Ripper

F-35 isterse dünyanın en iyi uçağı olsun yine de o uçağı ülkeye sokmak çok tehlikeli.

Neden mi?

Çünkü F-35'lerde ALIS diye bir sistem var. Uçak her uçuştan döndüğünde ALIS yazılımına sahip bilgisayar uçağa bağlanıyor ve uçaktan uçuş sırasında kaydettiği tüm verileri indiriyor. Ardından hemen Lockheed Martin'in bulut sunucusuna gönderiyor.
Her ne kadar bu sistemin asıl amacının bakım ve lojistiği hızlandırmak ve daha verimli hale getirmek olduğu söylense de (ki bu da çok büyük bir güvenlik zaafiyeti doğuruyor, birazdan açıklayacağım) F-35'i satın alan ulusların uçaktan toplanan verilerin sadece bakım ve onarımla ilgili verilerle sınırlı kalmadığı konusunda  ciddi endişeleri var. Öyle ki Lockheed Martin sırf bu endişeleri giderebilmek için sistemi isteyenin engelleyebileceği 26 milyon $ değerinde yeni bir yazılım hazırladı. (Bu para diğer ülkelerden çıktı tabi.)
ABD'nin F-35'ler üzerinden topladığı verilerin uçuş boyunca kaydedilen iletişim, link haberleşmeleri, navigasyon bilgileri, radar aktiviteleri ve RWR verileri gibi bir ülke için hayati önemde mahrem olan ve normalde bu tür verilerin edinilebilmesi için ciddi risklerin alınması, yüksek miktarlarda para harcanması ve büyük emeklerin sarfedilmesi gereken veriler olduğu söyleniyor.
Yani bir ülke içine F-35'i soktuğu anda  tüm yığınağını, taktiklerini, yeni ve gizli teknolojik altyapılarını vb. deşifre etmiş oluyor.
Bu anlamda ben F-35'i MODERN TRUVA ATI olarak tanımlıyorum.
Ayrıca bu sistem sırf bakım, onarım, lojistik amaçlı bile olsa bu durumda da milli bir lojistik sistemi kuralamadığı için istenilen stoklar tutulamıyor ve savaş vb. acil durumlarda doğrudan ABD'nin merhametine muhtaç kalınıyor. Eğer kendi milli stoğun olursa ambargo yesen bile tehlikeyi atlatana kadar uçaklarını uçurabiliyorken, olmadığı durumda ertesi gün uçuşlar kesiliyor.
Tüm bunlara ek olarak bu uçağın uçuş saat maliyeti çok yüksek olup 100 ve üzeri bir sayıda filoya sahip olunduğu zaman, tehditleri karşılayabilecek oranda uçakların faal tutulabilmesinin maliyeti bugünkü bütçeyi bile zorlayacaktır. Hatta bazı uzmanlar Türkiye'nin bu bütçesiyle yeterli sayıda uçağın harbe hazır bulundurulamayacağını söylemektedir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa gerekli bütçe muhtemelen diğer savunma harcamalarından kısılacak yani milli araştırma ve üretim azalacak hatta muhtemelen MMU'nun bile kuyusunu kazacaktır. Hava Kuvvetleri tam FETÖ'den temizlendi derken F-35 ile tamamen ABD'ye bağımlı hale gelebilir.

Bu uçak bence tam bir bela olacaktır. Çünkü aldıktan sonra atamayacak ya da satamayacağız. ABD'ye bağımlılığımızı artıracaktır. Elimizi güçsüzleştirecektir.
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


"Devrimi, başlatan tamamlayacaktır."
Ne mutlu Türküm diyene!