Ana Menü

Boeing, Suudi Arabistan’la uçak ve helikopter satışı anlaşması imzaladı!

Başlatan Simurg, Mayıs 22, 2017, 07:48:12 ÖS

« önceki - sonraki »

Simurg

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk yurtdışı ziyaretini yaptığı Suudi Arabistan gezisi sırasında iki ülke arasında 380 milyar doları aşan birçok anlaşma imzalandı. ABD'li uçak üreticisi Boeing, Suudi Arabistan'la savunma ve ticaret alanında bir dizi anlaşmaya imza attığını duyurdu.

ABD'li uçak üreticisi Boeing, Suudi Arabistan'la savunma ve ticaret alanında bir dizi anlaşmaya imza attığını duyurdu. Anlaşmalar kapsamında Boeing'in Suudi Arabistan'a askeri uçak ve yolcu uçağı satacağı kaydedildi. Kaç uçak satışı yapılacağı ve anlaşmanın toplam değeri konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

ABD Savunma Bakanlığı, aralık ayında Suudi Arabistan'a CH-47F Chinook kargo helikopterleri satışı için anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın değerinin 3,1 milyar doları aştığını duyurmuştu.

380 MİLYAR DOLARI AŞAN ANLAŞMALAR İMZALANDI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinde, iki ülke arasında savunma ve ticaret alanında 380 milyar doları aşan anlaşmalar imzalandığı açıklandı. Bunun 110 milyar dolarlık kısmının savunma alanındaki anlaşmaları kapsadığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyir, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'la düzenlediği basın toplantısında, iki ülke arasındaki anlaşmaların değerinin 380 milyar doları aştığını belirterek "Bu yatırımlar gelecek 10 yılda ABD ve Suudi Arabistan'da yüz binlerce iş olanağı yaratacak" dedi.

Kaynak: HaberTürk

King


   Hiçbir şey üretmeyin,başkası yapsın siz alın.Eee para var huzur var.

Yoda

Gear Up

Nesses

[IMG]You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

Weasel

You are not allowed to view links. Register or Login

Tipik arap savurganlığı! Zaten envanterleri çok zengin örnek olarak bugün en yeni sistemlerle donatılmış bir f-15 100 milyon dolar olsa 3.800 adet uçak eder. Tabi bu kaba bir hesap anlaşmanın içeriğinde uçaklar, helikopterler, zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri, mühimmat, yedek parça gibi detaylar vardır. Yinede çok fazla. Suud öyle Amerika gibi 7 kıtada aktif faaliyet gösteren bir ülke değil kendisini tehdit eden bir İran var. Bu alım hem irana karşı hemde emperyal bir politikaya girişmek için alınmış olabilir. Ki en muhtelemel iki sebep bunlar.

Ordu açısından bakarsak, bu büyüklükte alım yapan bir ordunun bu araçları kullanacak personeli, araçların bakımı, ikmali gibi konuları düşünmesi gerekir çünkü orta ve uzun vadede bu konular daha büyük bir külfet oluşturur. Bugün bir f-22 ortalama 350 milyon dolar, her ne kadar bu rakam büyük görünsede operasyonel olarak kullanılan bu uçağın 3-4 yıl içerisinde bakım, ikmal gibi giderleri bu rakamı geçebilir. Yani demek istediğim şu ki 380 milyar dolarlık ekipman almakla bitmiyor iş, bu ekipmanları aldıktan sonra daha fazla para harcamaya hazır olmalısınız. Zira ordu parayı löp löp yutar. Her araç uzun hesaplar sonrası envantere katılmalıdır çünkü hesapsız alınan her araç yarın orduya ve ülkeye ciddi maddi zarar verebilir. Tsk bu konuda son 10 yıla kadar oldukça iyiydi. Burada önemli olan kriter bu araca ne kadar ihtiyaç olduğu ve aracın giderleri. Gidip kapalı çarşıdan alışveriş yapar gibi araç tedarik ederseniz sonra Yunanistan gibi uçaklarınızı satmak zorunda kalabilir yada uçuracak parayı bulamayabilirsiniz.

Her ülke ordusunu ekonomisine paralel şekilde donatmalıdır. Ekonomisi güçlü olup ordusu güçsüz olan bir ülke tehdit altında kalabilir, ordusu güçlü olup ekonomisi güçsüz olan ülkeyi de ordu yer yutar. Yunanistan bu konuda çok iyi bir örnektir. Eğer yunan ordusunun envanterine bakarsanız leopard tanklar, 4. nesil uçaklar, apache helikopterler vs. gibi en modern sistemlerle donatılmış olduğunu görürsünüz halbuki yunanistan küçük ekonomiye sahip 11 milyon nüfuslu küçük bir ülke. Ayrıca kendisini ciddi anlamda tehdit eden bir unsur yok. Türkiye'yi örnek gösterecek olursanız askeri anlamda natoya ekonomik anlamda batıya son derece bağımlı olan Türkiye Yunanistan eyleme geçmediği sürece hiçbir şey yapamaz. Yani boşa alınmış aktif olarak kullanılmayacak onca araç gereç yunan vergi mükelleflerine koca bir kazık olarak geri döndü hala çıkarmaya uğraşıyorlar ama kırk sene uğraşsalar anca çıkar. Bunun yanında oldukça ironiktir bize karşı kullanmak için aldıkları onca ekipmandan ziyade Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren terör gruplarına verdikleri küçük destekler bize daha fazla zarar vermiştir. Burada da bence silahtan daha önemli olan başka bir konu devreye giriyor istihbarat faaliyetleri ve politika. Yani bir ülkeye tonlarca bomba atmadan yada asker çıkarmadan o ülkeyi yok edebilirsiniz sadece parmağınızı doğru yerlere sokmasını bilin kafi.

Varmak istediğim yer şu suudun ekonomisi zaten petrol fiyatları yüzünden kötü, üretimi yok ve en önemlisi rezervleri hızla eriyor. Bu ölçekte alım yapıp İran'a karşı kullanmayı yada yayılmacı politika izlemeyi düşünüyor olabilir ancak elde edeceği kazanımları bu paralara değecek mi? Muamma. Peki bu kadar malzeme alıp orta ve uzun vadede ayakta kalabilecek mi oda muamma. Ayrıca biraz klişe olacak ama İran gibi politika ve istihbarata önem verseler bu paraların çok daha azına bölgede daha aktif olabilirler. Çünkü ağır ambargolar yemiş İran bile bugün ortadoğunun hemen her yerine dağılmış ise bu akıllı politikaları sayesindedir. Bugün Musul'da İran güdümlü milisler ve Irak devleti Amerikan abrahamslarıyla, mühimmatlarıyla ve hava desteğiyle bölgeye yayılıyor. Yani baş düşmanının desteğiyle düşmanına karşı hareket ediyor işte bu politik zekalarına bir örnektir. Suud ortadoğudaki sunni tabanı iyi kullanıp maddi gücüyle besleyip güçlendirse daha çok kazanım elde eder. Neyse sam amca mutlu suud mutlu bizde her zamanki gibi izliyoruz.
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login