Ana Menü

Türk hava kuvvetleri Eurofighter savaş uçağı alıyor

Başlatan Mustafa Baş, Kasım 30, 2023, 05:18:40 ÖS

« önceki - sonraki »

Mustafa Baş

Türkiye_Eurofighter_Typhoon_alıyor

Türkiye Almanya'nın itirazlarını aşabilirse Eurofighter savaş uçağı satın alıyor. 16 Kasım 2023 tarihinde Milli Savunma bakanı Yaşar Güler'in açıklamasıyla Türkiye, Birleşik Krallık'tan 24 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alacak. Anlaşmanın toplam değeri 2,5 milyar dolar olarak açıklandı.


Anlaşmayla birlikte Türkiye, Eurofighter Typhoon savaş uçağı kullanan 7. ülke olacak. Uçaklar, 2026 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmeye başlayacak.

Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almasının birkaç nedeni var.
Bunlardan biri, Türkiye'nin F-16 uçaklarının modernizasyonunu tamamladıktan sonra yeni bir savaş uçağı filosu kurmayı planlaması.
Eurofighter Typhoon, F-16'lara göre daha gelişmiş bir uçak olduğu için, Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmesi açısından önemli bir adım.

Diğer bir neden ise, Türkiye'nin NATO ile ilişkilerini güçlendirmek istemesi.
Eurofighter Typhoon, NATO'nun en yaygın kullanılan savaş uçaklarından biri.
Türkiye'nin bu uçağı satın alması, NATO ile olan iş birliğini artırması açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Eurofighter F16 karşılaştırması

Türkiye'nin Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın alması, bölgedeki askeri dengeleri de etkileyecek.
Türkiye'nin bu uçakları satın alması, Türkiye'nin hava gücünü artırması ve bölgedeki askeri gücünü pekiştirmesi açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor.

Eurofighter savaş uçağı, Avrupa Birliği yapımı çok amaçlı, çift motorlu, delta kanatlı bir savaş uçağıdır.
F-16 Fighting Falcon ise Amerika Birleşik Devletleri yapımı tek motorlu, çok rollü bir savaş uçağıdır.
Bu iki uçağın özellikleri ve performansları arasında bazı farklılıklar vardır.
İşte bunlardan bazıları:

- Eurofighter, F-16'dan daha yüksek bir maksimum kalkış ağırlığına (23.500 kg) ve daha geniş bir kanat açıklığına (10.95 m) sahiptir. Bu da Eurofighter'ın daha fazla yük taşıyabilmesini ve daha iyi manevra kabiliyetine sahip olmasını sağlar.
- Eurofighter, F-16'dan daha güçlü iki adet Eurojet EJ200 motoruna sahiptir.
Bu motorlar Eurofighter'a 13.500 pound kuvveti (lbf) itiş gücü verirken, F-16'nın tek Pratt & Whitney F100-PW-220 motoru 29.160 lbf itiş gücü sağlar.
Bu da Eurofighter'ın daha hızlı ivmelenmesini ve daha yüksek bir tırmanış oranına (315 m/s) ulaşmasını sağlar. F-16'nın tırmanış oranı ise 254 m/s'dir.
- Eurofighter, F-16'dan daha gelişmiş bir aviyonik sistemine sahiptir. Eurofighter, BAE Systems Tranche 2 aviyonik sistemi ile donatılmıştır. Bu sistem, Eurofighter'a radar, elektronik harp, iletişim, navigasyon ve silah kontrolü gibi alanlarda üstün bir yetenek kazandırır. F-16 ise Lockheed Martin Tactical Aircraft Systems tarafından geliştirilen daha eski bir aviyonik sistemine sahiptir.
- Eurofighter, F-16'dan daha uzun bir menzile (2.047 deniz mili) sahiptir. F-16'nın menzili ise 2.280 deniz milidir. Bu da Eurofighter'ın daha uzun süre havada kalabilmesini ve daha uzak mesafelere operasyon yapabilmesini sağlar
Bu eki görüntüleyemezsiniz.



Eurofighter savaş uçağı ile F16 savaş uçağı arasında fiyat performans karşılaştırması yapmak için, hem uçakların maliyetlerini hem de özelliklerini dikkate almak gerekir.
Web arama sonuçlarına göre, Eurofighter savaş uçağıBu eki görüntüleyemezsiniz.nın birim fiyatı yaklaşık 124 milyon dolar iken, F16 savaş uçağının birim fiyatı 20 ila 100 milyon dolar arasında değişmektedir.
Bu fiyatlar, uçakların modellerine, konfigürasyonlarına ve sipariş edilen adetlere göre değişebilir.
Bu iki uçağın özellikleri ve performansları arasında bazı farklılıklar vardır. İşte bunlardan bazıları:

- Eurofighter, F-16'dan daha yüksek bir maksimum kalkış ağırlığına (23.500 kg) ve daha geniş bir kanat açıklığına (10.95 m) sahiptir. Bu da Eurofighter'ın daha fazla yük taşıyabilmesini ve daha iyi manevra kabiliyetine sahip olmasını sağlar.

- Eurofighter, F-16'dan daha güçlü iki adet Eurojet EJ200 motoruna sahiptir. Bu motorlar Eurofighter'a 13.500 pound kuvveti (lbf) itiş gücü verirken, F-16'nın tek Pratt & Whitney F100-PW-220 motoru 29.160 lbf itiş gücü sağlar. Bu da Eurofighter'ın daha hızlı ivmelenmesini ve daha yüksek bir tırmanış oranına (315 m/s) ulaşmasını sağlar. F-16'nın tırmanış oranı ise 254 m/s'dir.

- Eurofighter, F-16'dan daha gelişmiş bir aviyonik sistemine sahiptir. Eurofighter, BAE Systems Tranche 2 aviyonik sistemi ile donatılmıştır. Bu sistem, Eurofighter'a radar, elektronik harp, iletişim, navigasyon ve silah kontrolü gibi alanlarda üstün bir yetenek kazandırır. F-16 ise Lockheed Martin Tactical Aircraft Systems tarafından geliştirilen daha eski bir aviyonik sistemine sahiptir.

- Eurofighter, F-16'dan daha uzun bir menzile (2.047 deniz mili) sahiptir. F-16'nın menzili ise 2.280 deniz milidir. Bu da Eurofighter'ın daha uzun süre havada kalabilmesini ve daha uzak mesafelere operasyon yapabilmesini sağlar.



Fiyat performans karşılaştırması yapmak, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
Ancak genel olarak, Eurofighter savaş uçağı, F-16 savaş uçağına göre daha pahalı, ancak daha gelişmiş ve daha çok yönlü bir uçak olarak değerlendirilebilir.
F-16 savaş uçağı ise, daha ucuz, ancak daha eski ve daha az kabiliyetli bir uçak olarak görülebilir.
Hangi uçağın daha uygun olduğu, kullanıcının ihtiyaçlarına, bütçesine ve tercihlerine göre değişir.

Sonuç

Almanya ile pürüz giderilirse uçaklar 2026 yılından sonra peyderpey teslim edilmeye başlanacak
O zaman soru şudur.
Dünyanın en iyi savaş uçağın olarak lansmanı yapılan milli muharebe uçağı Kaan (TFX) TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yaptığı açıklamaya göre, 2024 yılının ilk aylarında gökyüzüyle buluşacak, 2026 yılından sonra üretime geçilecekti,

5. Nesil savaş uçağını kendi kabiliyeti ile üretecek olan Türkiye'nin yabancı menşeili bir uçağa ihtiyacı var mıdır?
Bu eki görüntüleyemezsiniz.


kaynak: You are not allowed to view links. Register or Login

113-Hunter

Son cümleye, asıl soruya enson gelicem içimi dökmem lazım biraz, dolu dolu yazıcam...

EF-F16 kıyaslamasını hiç bir zaman doğru bulmuyorum. Kıyaslama dışında tutarak EF son madernizasyonlarla Tranche 3 ile evet başarılı bir uçak. Ancak konsorsiyum içindeki ülkeler için başarılı bir uçak. Eğer bunun dışındaysanız ve alt yapınızı başka bir sisteme göre düzenlenmişse maliyetli çok ama çok fazla.
Ha Su-35 almışsınız ha EF hemen hemen aynı kapıya çıkıyor. İşin siyasal boyutuna da gelicem kaldı ki siyasal boyutta Su-35 almak daha kolaydır emin olun. Diyeceksiniz yada deniyor ki biz NATO ülkesiyiz ve bu da NATO ülkelerinin ürettiği bir uçak ve sisteme entegre, bunun haricinde bizim de kullandığımız mevcut bir takım amerikan mühimmatlarını kullanabiliyor. Sormazlarmı o zaman bunca savunma sanayi neden yerli, akıllı mühimmat üretiyor, sormazlar mı amerikadan neredeyse karneyle uçuk rakamlara mühümmat alınıyor, tarihi geçmiş mühimmatlar yenileriyle değiştirilirken bin dereden su getiyorlar, elde bulunan amerikan menşeili mühimmatlar F16 lara anca yeterken genişleyen filo için olası bir muharebede yeterli stok var mı ? Zaten F16 özgür modernizasyonunun en büyük amaçlarından biri yerli sistemler sayesinde mühimmat bağımlılığını da ortadan kaldırmak. Çünkü amerika bunları verirken istediğin yere atabilirsin demiyor. Sen NATO ülkesisin NATO (amerikan çıkarları) doğrultusunda kullanabilirsin. Dönelim tekrar, EF size özel mi üretilecek, T129 gibi iskelet alıp biz lisans altı kendi sistemlerimizi mi ekleyeceğiz ? Hayır! Kaynak kodları verilecek mi ? Hayır ? Kaldık gene EF özelinde kısıtlı amerikan mühimmatına ve verirlerse eğer konsorsiyum mühimmatlarına ki kritik mühimmatları faiş rakamlara verecekler veya vermeyecekler (meteor gibi). Yani EF mühimmatı için amerikaya ek bunu üreten ülkelerin de siyasal ve askeri çıkarlarına da bağımlı hale gelmiş olacağız. Bu uçak F16-F4'ü bırak B-52 den daha uzun menzilli ve payload'a sahip olsun bir anlam ifade etmiyor açıkçası. Zaten biz F16 alternatifinden ziyada emekli olmak zorunda olan F4 yerine bunları getireceğiz. Bizim filolarda ana görevi AG için planlanıyor. Haricinde F16 ya oranla biraz daha gelişmiş olması, meteor mühimmatı olması egede Rafale ile aynı siklette, yanında kaymak oluyor tabi...

Geldik siyasal kısıma. Şimdi biz 51 den beri nato üyesiyiz. Amerikan uçaklarını daha eski tarihlerden tanıyoruz envanterimize girmiş. 1987-2012 yılları arasında bu F16 denen uçakları biz aldık. 36 yıldır kullandığımız bu uçakların yenisini bize vermiyolar. Vermeyen 72 yıllık müttefikimiz (sözde). Uçağın üzerinde hak sahibi olan tek ülke olmasına rağmen. EF konsorsiyumu İtalya-İspanya-İngiltere-Almanya 4 ülkeden oluşuyor. Şİmdi biz 5. ülke mi oluyoruz ? kesinlikle hayır! Sadece çıkarlar doğrultusunda (para) ihrac edilecek ülkeler statüsünden biriyiz. Yani İngiliz bakış açısıyla sağılacak inek. Daha yolun başında bu 4 ülkeden biri istemiyor. De ki İngiltere bi şekilde girdi araya, onaylandı, bastık parayı, verdik siparişi, uçaklar da geldiii... Bizim ilk suriye operasyonumuzda bırak suriyeyi pkk için bir operasyonda bu ortaklardan biri çıkıp bizim çıkarlarımız dışında operasyon yürüttün yedek parça, mühimmat vermiyorum derse, ki demese de oluyor bu malum ülke denizaltı projelerinde yok demeden bi şekilde örtülü ambargo yapıyor, onay verdik vericez, sanayi-savunma bakanlıklarından yedek parça üretimi için onay bekliyoruz gibi gibi bürokratik engeller üretmezler mi ? 72 yıllık müttefikle bu iş yürümezken daha yolun başında ambargo koyan ülke ileride neler yapmaz ?
Türk Hava Kuvvetleri'nin çok ama çok başka yol türetmesi lazım. Ha EF almışsın ha kafana sıkmışsın. Bu çok anlamda bizi yıpratır. İnanın ban Hürjet muharip versiyonu acilen envantere girse bu denli uçak açığı yaşamayız. Gönül rahatlığıyla F4 leri emekli et. 2 kol F4 uçacağına 1 paket Hürjet uçsun. Uçak bizim, mühimmat bizim. EF sanki başka bişey mi atacak o da GBU atacak.
Sorulara dönelim; Almanya pürüzü başımıza konmuş talih kuşudur. 2026 geç gibi görünse de çok iyi bir tarih emin olun. Çünkü Tranche 4 istiyoruz ve zaten üretici ülkeler de bunu istiyor. İlk kendilerine yapacaklar tabi ki asıl sipariş İngiltereden. İngiltere hem uçağı satıp sisteme para kazandıracak hemde adet artırıp birim başına maliyeti düşürecek tabi almanları onaylasın diye sıkıştırır. Zaten merak etmeyin onay çıktığı gibi önden eğitim amaçlı elindeki Trance 1 lerden çakar bize. Bu Tranche 4 de zaten daha proje aşamasında ortaya tam çıkmış birşey de değil bildiğim kadarıyla. Henüz üretime geçmedi geçmesi planlanıyor. İngilizlerin acelesi buyüzden.
Kaan 2024 ilk uçuşlu 2 yıl fark var beklemeye değer gibi görünüyor ama öyle değil. Kaan'ın seri üretime geçmesi en iyi ihtimalle söylüyorum 2030. O da verilmeye devam ederse Amerikan motorlarıyla çünkü daha döner kanat için motor işini çözemiyoruz. 5. nesile uygun ses, termal, bilimum özelliği olan bir motor çıkarmayı geçtim, F16 larda kullanılan hali hazırda 4. nesil motor dahi üretimimiz mevcut zaman içerisindeki ihtiyacı gidericek gibi değil. Artık ne kadar çıkmaza girdiysek ilk satırlarımdaki altyapı farklılığına rağmen uçak alma ihtiyacı içindeyiz. Malesef bu duruma üzülüyorum, başka ülkelerin kucağına oturmuş gibiyiz.
Ama tek umudum şu söz "her kriz kendi fırsatını yaratır" umuyorum bu uçak krizinde fırsatı değerlendirip bu bağımlılıktan kurtulutuz. Bu savunma sanayimizin kurtuluş savaşıdır. Hatırlatırım 1. dünya savaşı öncesi İngilizlere sipariş verilen gemiler (parası ödenmesine rağmen) verilmedi ve yine hatırlatırım Çanakkalede Almanlara güvenip başımıza neler geldiğini de gördük...
You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

PLUS

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login