Ana Menü

Çöldeki gemiden füze atıldı, F-35’in yönlendirdiği SM-6 o füzeyi vurdu!

Başlatan 113-Anka, Eylül 18, 2016, 01:25:45 ÖS

« önceki - sonraki »

113-Anka

Hakan KILIÇ/Kokpit.aero

Son zamanlarda Türk kamuoyunda ilginç bir tartışma yaşanıyor. F-35'in havada dog fight sırasında kendisinden önceki nesil uçaklara karşı üstün olmadığından sürekli dem veriliyor. Ancak kamuoyuna yansımayan uçağın çok önemli bir özelliği ise havadan İHA'lardan füzelere kadar yaptığı yönlendirme. F-35 uçağı bu özellikleri ile havada av-bombardıman gibi klasik görevlerinin dışında komuta kontrol amaçlı da uçacak. 

O farklı denemelerden biri geçtiğimiz günlerde yapıldı. ABD donanması, hava ve füze savunma sisteminin belkemiğini oluşturan "Standart Missile" serisinin SM-3'den sonra üretilen SM-6 modelini test etti. Ancak bu test klasik bir gerçek atış testinden öte bir ilke imza attı.

FÜZEYİ YÖNLENDİRDİ

Türk Hava Kuvvetleri'nin de sahip olacağı F-35 savaş uçağı bu test sırasında füze (SM-6), yerdeki radarlar ve füzeyi fırlatan gemideki radarla (AEGIS-SPY-1) veri aktarımı şeklinde iletişim kurarak test atışına yardım etti. Tam entegre olarak çalışarak ilk kez bir füzenin yönlendirilmesinde savaş uçağının kullanılması olayını gerçekleştirdi. F-35 sensörlerinden elde edilen verileri SM-6 füzesine aktararak hedefi bulmasına yardım etti. Ayrıntıları açıklanmayan test ile orta menzilli, orta irtifada, ses altı hızdaki hedef imha edildi.

Deneme ile aslında test edilen şey sadece füze değil NIFC-CA (NAVAL Integrated Fire Control-Counter Air) sistemi üzerine yapılan bir test sürecinin son aşaması idi. Tek bir entegre sensör/radar ağına donanma gemileri, havadaki çeşitli F-35 gibi uçan sensörler ve sabit radarların bağlamasıydı aslında. F-35 sayesinde donanma ve sabit sensör operatörlerinin görüş alanı dışındaki (dünyanın yuvarlaklığı sebebi ile) hedef bilgileri anlık alınarak güdüleme yapıldı ve hedef imha edildi. SM-6 füzesi ise, SM serisini son üyesi ve sabit ve döner kanatlı uçak, insansız hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzeler (terminal safhasında) ve yüzey hedeflerine karşı etkili olabiliyor.
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

USS Desert Ship (USS Çöl Gemisi), New Mexico'da resmen çölün ortasında duran bir gemi. Hava savunma sistem testleri için kullanılıyor

ÇÖLDEKİ GEMİ

Test atışı için fırlatılan füzenin ateşlendiği platform ise USS Desert Ship (LLS 1). Adına bakınca (USS Çöl Gemisi) olduğundan gemi sanılabilir ama gemi değil. Donanmanın yüzeyden havaya atılan silah sistemlerini test için New Mexico'da (yarı çöl olduğundan) kurulan gemideki koşulların taklit edildiği dev bir fırlatma tesisi. Resimde de görüldüğü üzere karaya oturmuş bir savaş gemisi gibi.

Bu testin bizi ilgilendiren yönü ise şu olabilir. Türkiye ileride NIFC-CA gibi bir sisteme sahip olabilir mi? Bunu tahmin etmek zor. Ancak olmasa bile eğer, şuan proje  aşamasındaki TF-2000 bölge hava savunma firkateynimiz birkaç yıl sonra hizmete girdiğinde ASELSAN tarafından geliştirilen "X" band radarı ile karadaki radarlarımız ve F-35 uçağımızın radar ve IR sensörlerini entegre çalıştırabilecek Amerikan sistemine benzer bir çalışma yapılabilirse hepsinden tam verim almış oluruz. Çok uzak mesafeden fırlatılmış bir balistik füze yada yine ülkemize doğru alçak irtifadan denizi yalayarak gelen bir seyir füzesi ufuk altında kaldığından donama ve sabit radarlarda görülemezken yüksekte uçan F-35 veya  E-7T  aracılığı  ile  tespit  edilerek  fırlatılan  savunma  amaçlı  füzeler  çok  daha  önceden güdülenebilir.
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

FARKLI BİR ÖRNEK

Daha anlaşılır bir örnek verecek olursak; savaş ortamında Ege'deki yüzlerce adadan birinin arkasına saklanmış hasım gemiden fırlatılan bir seyir füzesi, Milgem veya TF-2000 gemilerinin radarında füze ufuk altında olduğundan henüz görülememişken Ege üzerinde uçan bir F-35 IR sensörleri ile tespit edip, radar teması da kurabileceği bir pozisyona geçtikten sonra Link-16 sistemi ile verileri aktarıp gemilerimizin hava savunma füzelerini daha düşmanı görmeden ateşlemelerine yardımcı olabilir.

Düşman füzesinin adanın arkasından çıkıp  dalış yapmak üzere son tırmanmaya geçerek gemiye reaksiyon zamanı bırakmama planı en başından F-35 sayesinde daha doğrusu entegre çalışan bir hava ve füze savunma sistemi sayesinde boşa çıkmış olur.

Bence Türkiye'nin yüksek irtifa hava ve füze savunma füzesi kadar ihtiyacı olduğu diğer bir sistem ise tüm irtifalara hitap eden envanterindeki bütün kara ve deniz konuşlu sistemlerin gelecekte entegrasyon içinde çalışabilmesi.

Yakında bu sayfalarda İsrail hava ve füze savunma sistemini anlatmaya başladığımda ne demek istediğimi çok daha iyi anlaşılacak sanırım.

Kaynak: You are not allowed to view links. Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

akrep1905

"Ey ana! Eğer oğlun bir asuman aşkına tutulmuşsa bırak uçsun..."