Ana Menü

Sanal dünyada uçmak için nasıl bir bilgisayar lazım?

Başlatan kedo, Mart 21, 2013, 11:31:58 ÖS

« önceki - sonraki »

kedo

Sanal dünyada uçmak için nasıl bir bilgisayar lazım?
Microsoft Flight Simulator ile sanal kanatlara yolculuk başlıyor. Mert Bilek sıfırdan bu hobiye merak saranlar için 'Nasıl bir bilgisayar almalıyım' sorusunu yanıtlıyor...


Günümüzde FS2002(FS8) kullanan kişi sayısı neredeyse sıfır. Dünya üzerinde ülkelere baktığımızda çoğu sanal havacı FSX kullanmakta. Ancak; bu durum ülkemizde biraz daha farklı... FSX'te görsel kaliteye FS2004(FS9)'e göre çok daha fazla önem veren Microsoft yetkilileri, bu kaliteyi sağlayabilmek için minimum gerekli özellikleri yüksek değerlerde tutmak durumunda kaldılar. Sadece FSX'in kendisi bile ortalamanın üzerinde bir bilgisayar gerektiriyor. Tabi bilgisayarın özellikleri ne kadar artarsa, fiyatı da bir o kadar artıyor. Ne de olsa "Ne kadar ekmek, o kadar köfte..."

ÜLKEMİZDE FS9 KULLANICILARI ÇOĞUNLUKTA
FSX'in yüksek performanslı bilgisayar beklentisini karşılamak için gerekli olan meblağdan dolayı ülkemiz sanal havacıları daha çok FS9 kullanmayı tercih ediyorlar. Ülkemizdeki sanal havacıların büyük çoğunluğunu 13-23 yaş grubu oluşturmakta. Bu yaş grubundaki sanal havacılar, genellikle henüz meslek sahibi olmamış oldukları için ekonomik özgürlükleri de olmuyor. "Baba ben bilgisayarda uçuş yapacağım; ama bilgisayarım yeterli gelmiyor. Bana iyi bir bilgisayar alabilir misin?" sorusunu soran sanal havacıya "Alalım evladım." diyerek cevap veren baba sayısı da maalesef çok az. Ailesinden tatmin edici bir yanıt alamayan sanal havacımız da doğal olarak FS9'a yönelmeye mecbur kalıyor.

FS9 MU, FSX Mİ?
Günümüzde üretilen bilgisayarların hemen hemen tamamında FS2004'ü rahatlıkla çalıştırabilecek donanım mevcut. Temel anlamda simülatörün aletsel yapısı olarak FS9 bir sanal havacının işini görebilecek düzeyde tasarlanmış. Ancak FS9 eklentilerle her ne kadar iyileştirilebilirse de görsellik ve gerçeklik arayan sanal havacıların tercih etmesi gereken yazılım kesinlikle FSX!
Biri FS2004 diğeri FSX üzerinden aynı uçuşun yapıldığı yan yana iki bilgisayar incelendiğinde, FSX farkını hissettiriyor. Denizin yapısı, havanın yapısı, yeryüzü yapısı, kısaca görsel referanslar FSX'te çok daha tatmin edici. Yazılım üreticileri her iki simülatör için aynı yazılımı üretseler dahi FSX tabanlı çalışan yazılımlar çok daha kaliteli oluyor. Sebebi de FS'in kendi içindeki kalitesi. Bunun yanı sıra; FSX'te uçuş dinamikleri de çok daha gerçekçi. Uçağa verdiğiniz komutun tepkimeleri çok daha gerçeğe uyumlu bir şekilde oluyor. FS2004'te mevcut olmayan birçok özellik FSX'te kişisel olarak ayarlanabilir bir şekilde kullanıcıya sunulmuş.

FSX'TE EN YÜKSEK PERFORMANSI ALABİLMEK İÇİN NASIL BİR BİLGİSAYAR ALMALIYIM?
Maksimum performans tanımı simülatör dünyasında olmayan bir tanımdır. Siz ne kadar yüksek performansta bir bilgisayar toplarsanız toplayın, daha iyisi daima vardır. Üretilmiş en yüksek değerlerdeki, en pahalı parçalarla oluşturulmuş bir bilgisayar toplasanız, aynı bilgisayar kasasından bir adet daha alıp birleştirerek daha üst performans elde edebilirsiniz. Sonuç olarak bu sorunun cevabı yok! Sanal havacılıkta performans dipsiz bir kuyudur. Önemli olan en üst performans değil, yüksek verim-düşük meblağ oranıdır.

MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR TERCİH EDİLMELİ
FSX için gerekli olan bilgisayar seçiminde öncelikle masaüstü bilgisayar tercih edilmelidir. Taşınabilir dizüstü bilgisayarlardan alacağınız verim, FSX ilk çalıştırıldığı andan itibaren her saniye azalır. Ne kadar iyi bir dizüstü bilgisayar olursa olsun, en nihayetinde bir dizüstü bilgisayar. Bunu hiçbir zaman unutmamanız gerekir. Dizüstü bilgisayarlar her zaman masaüstü bilgisayarlara göre daha çok ısınırlar. Çünkü kasalarının hacimlerinin küçük olmaları sebebi ile soğumak için yeterli hava sirkülasyonunu elde edemezler. Kullanılan donanımsal parçalarında ortak kullanılan birçok değer vardır. Takdir edersiniz ki; bir iş yerinin ne kadar çok ortağı olursa, gelir o kadar çok bölünür.

EKRAN KARTINDAN DAHA ÖNEMLİ FAKTÖRLER VAR
Birçok kullanıcı simülatör için bir bilgisayar toplayacağı zaman aklına ilk önce ekran kartını en üst seviyede almak gelir. Hâlbuki bu davranış bilinçli bir sanal havacının yapmaması gereken bir hatadır. Eğer bir "Call of Duty" serisi gibi her an grafik destekli bir aksiyonun bulunduğu bir oyun oynuyorsanız elbette ki grafik kartları çok büyük önem taşımakta. Ancak FSX bir oyun değildir! Onun sizden beklentileri çok daha farklı.
FSX'in performansını sağladığı ilk parça işlemcidir. Bir bilgisayarın işlemcisi ne kadar yüksek performanslı ise; FSX o kadar rahat çalışacaktır. İşlemciden sonra gelen parça RAM'dir. RAM tercihinde önemli olan kaç gigabayt olduğu değildir. Siz isterseniz bilgisayarınızda 2 terabayt RAM kullanın. FSX'in bu 2 terabayt arasından kendi için ayıracağı kapasite 4 gigabayttır. Yani 4GB'tan sonrası FSX'e bir katkıda bulunmuyor. RAM seçiminde dikkat edilmesi gereken husus kapasitesinden çok RAM'in hızıdır. Megahertz (MHz) birimi ile ölçülen RAM hızı ne kadar yüksek ise; FSX data güncellemesini o kadar hızlı yapacaktır. Dolayısı ile de doğru orantılı bir şekilde takılmalar daha az olacaktır.
İyi bir performans için gerekli olan üçüncü bileşenimiz sabit diskimiz. Sabit diskinizin veri alış-verişini hızlı yapabilmesi gerekir. FSX çalıştığı müddetçe kendi yüklü dosyalarını kullanarak işler. Dolayısı ile FSX'in yavaş veri alış-verişi olan bir sabit diskte gerekli dosyaya ulaşması gecikecek ve uçuş anında takılmalar yaşayacaksınız.
Ekran kartı bu sıralama içerisinde en sonda kalıyor. Bilgisayar için harcayacağınız paranın 200-250$'ını grafik kartına ayırmanız çoğu zaman yeterli oluyor.

PAHALI OLMASI DEĞİL, UYUMLU OLMASI ÖNEMLİ
Özellikle halkımızda yaygın olan bir düşünce vardır. "Bir şey ne kadar pahalı ise o kadar iyidir." Belirli konularda haklılık gösterse de bilgisayar sektöründe parçanın pahalı olmasından, iyi olmasından daha önemli bir faktör var: Parçaların kendi aralarındaki uyumu. Okuyucularıma donanım parçalarında kesinlikle şunu alın, bu modeli kullanın diyemem! Bir bilgisayar parçası satın alırken yapmanız gereken, öncelikle yukarıdaki önem sıralamasına dikkat etmeniz, ardından da uyumluluğunu göz önüne almanızdır. Doğru toplanmış bir kasada 1000$'lık bir bilgisayar, 10000$'lık bir bilgisayardan çok daha performanslı çalışabiliyor. Bu yüzden simülatör bilgisayarınızı oluştururken işinde uzmanlaşmış bir bilgisayarcı eşliğinde parçaların uyumunu araştırarak, acele etmeden ve "oldu-bitti"ye getirmeden hareket etmeniz gerekir.

SABİT DİSKİN DOĞRU KULLANIMI DA ÇOK ÖNEMLİ
Sabit disk bilgisayarlarda arşiv odası görevi görür. İşletim sisteminin kullanacağı bütün bilgiler bu odada depolanır ve bilgisayar gerektiğinde bu bilgiyi bulunduğu raftan çıkararak kullanır. Sabit diskin içerisinde "partisyon" adı verilen yerel sürücüler oluşturulur. Bu yerel sürücüler arşiv odalarındaki raflı dolaplar gibidirler ve biz onlara "C Sürücüsü", "D Sürücüsü" gibi isimler veririz. Bu sürücülerin içerisinde de "Windows", "Program Files" gibi ana klasörler vardır. Bu ana klasörler de dolabın raflarını oluştururlar. Bunların altında çalışan alt klasörler, dosyalar bizim verilerimizi saklarlar. Peki, size soruyorum: Sabit bir kapasitesi olan bir odaya yerleştirdiğiniz dolap sayısı, raf sayısı, klasör ve dosya sayısı arttıkça, sizin aradığınız belgeyi bulmanız zorlaşmaz mı? Onu bulmak için daha çok vakit harcamaz mısınız? Daha çok yorulmaz mısınız?
İşte bilgisayarın sabit diski kullanma mantığı da aynı şekildedir. Bir sabit diske ne kadar çok veri yüklerseniz, gerekli veriyi bulması o kadar çok vakit alır ve bilgisayarınızı o kadar yorar. Yorulan bilgisayarın performansında düşüş olmaması mümkün değildir!

PEKİ, NE YAPACAĞIZ?
Elbette ki sizlere verebileceğim bazı tavsiyeler var: Öncelikle mümkün ise simülatör için kullanacağınız bilgisayarı kişisel işlemlerinizi (internet kullanımı, film izlemek, ofis işleri vb.) yapacağınız bilgisayardan farklı bir bilgisayar olarak kullanın. Yani simülatör bilgisayarını yalnızca simülatör için kullanın. Diğer işlemleriniz için ikinci bir bilgisayarınız olsun. Başka işlerle bilgisayarınızı yormayacağınız için en yüksek verimi bu şekilde alırsınız. Eğer bu mümkün değil ise yani her işinizi tek bilgisayar üzerinden yapacak iseniz bilgisayarınızı en az yoracak şekilde kullanmalısınız.

EN AZ İKİ ODA BİR SALON
Bilgisayarınızda en az üç adet farklı sabit disk kullanın. Yukarıda vermiş olduğum arşiv odası örneğini hatırlayın. Bir adet oda yerine üç adet oda kullanacağız ki; bilgisayarımız hızlı çalışsın. Birinci sabit diske yalnızca işletim sisteminizi yükleyin. Yani o sabit diske Windows harici hiçbir şey yüklemeyin! Burası evimizin yatak odası olacak. Ayrıca bu sabit diskin seçiminde SSD (Solid State Disk) kullanmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Kapasite olarak 120GB işinizi fazlası ile görecektir.
İkinci sabit diskiniz FSX ve saz arkadaşları için olacak. Bir başka söylemle evimizin çalışma odası... Yani FSX'in kendisi ve eklentilerini kuracağınız sabit disk olacak. Başka da hiçbir şey yüklemeyeceksiniz. Eklentiler ile size gereken kapasite terabayt boyutuna ulaşabileceği hatta geçebileceği için SSD kullanmak gibi bir şansınız günümüz koşullarında pek mümkün olamıyor. Kullansanız da bir bilgisayar parasını SSD'ye harcamak durumunda kalıyorsunuz ki bu hiç akıl işi değil. Bu sebeple 7200 Rpm hızında bir sabit disk kullanmanız ideal olacaktır. Kapasite seçimini tamamen size bırakıyorum. İster 250GB kullanırsınız, ister 4TB... Ama bu sabit disk için size tavsiyem; en az 500GB'lık bir kapasitesi olsun.
Üçüncü sabit diskimiz evimizin salonu olacak. Geri kalan her yüklemeniz için bu sabit diskinizi kullanacaksınız.

GEREKSİZ YÜKLEME YAPMAYIN
Başta FSX'in içerisine olmak üzere, bilgisayarınıza gereksiz hiçbir yükleme yapmayın. Bilgisayara yükleyeceğiniz her yazılım bilgisayarınıza ek iş yükü demektir. İnternet geçmişinizi sık sık temizleyin. Ön bellekte yer kaplayan her veri bilgisayarınızın yavaş çalışmasına sebep olacaktır. İşinize yaramayan veya vadesi dolmuş hiçbir şeyi bilgisayarınızda barındırmayın, silin. Gereksiz kalabalık bilgisayarınızın hızını büyük ölçüde düşürecektir. Silme işlemini ya kalıcı olarak yapın ya da geri dönüşüm kutunuzu sıklıkla boşaltın. Geri dönüşüm kutusu sizin yanlışlıkla sildiğiniz bir veriyi yeniden yükleyebilmeniz içindir. Yani köprüden önce son çıkış...

FSX'İN KENDİSİ İÇİN KONUŞUYORUZ
Son olarak belirtmek istediğim bir husus var: Sizlere yukarıda anlattıklarım temel FSX yazılımı için. Üzerine yükleyeceğiniz eklentiler farklı veya daha güçlü performans özellikleri isteyebilir. Standart bir FSX'i tam anlamıyla bir uçuş simülatörü haline getirmek için eklentiler kullanacağınızı unutmayın. Ancak; size verdiğim tavsiyeleri uygularsanız iyi bir performans elde eder ve elde ettiğiniz performansı en iyi şekilde bilgisayarınızda muhafaza edersiniz...


Kaynak : You are not allowed to view links. Register or Login

the north face

Güzel bir paylaşım bilgisayar toplarken göz önüne alınacak küçük değişiklikler ile yüksek performans artışı sağlanabiliryor tabii özellikle FSX için optimizasyonlar ince ayarlarda önemli FPS artışı olabiliyor.
SCREW YOU GUYS, I'M GOING HOME
TuAF-North

114-Pars

güzel paylaşım bilgisayar alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken ince ayrıntılar var yazıda
Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

Peace


kedo

You are not allowed to view links. Register or Login
Kaynak: You are not allowed to view links. Register or Login

evet kaynağı belirtecektim ama direk word dosyasına kopyaladığım dan kaynağı bulamadım :)

rider

güzel paylaşım teşekkürler.
donanımın yetmediği yerde hayal gücü devreye girer :)
İkiMaviArasındaBirHayat

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

SoloTürk

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


"Yüksek Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte parola budur."