-
Bir soru:
Uçağı çok güzel kaldırıyorum
sorunum Uçağı bır türlü indireyemiyorum uçak tam GSP deki pembe çizgi üzerinde gitmiyor uçak nedense ILS yapıyorum gsp yı nav yapıyorum ama bir türlü uçak oraya doğru gıtmiyor
dosyada APR demiş ama yok sanırım APP tuşu o frekans ta doğru ama bir türlü pisti göremiyorum :pale: hata mı yapıyorum acaba kaptanlarım yardımınızı bekliyorum tşkler....
Merhaba kaptanım.
Aşağıdaki linkimizde FS2004'deki default Boeing737-400 ün kokpit kontrol panelindeki tuşları gösteren ayrıntılı bir açıklama var.
Bu açıklamalı resimde sizin bulamadığınız buton;7 numaralı APP butonudur.(Sarı renkli).
http://vaps.hooxs.com/simulator-ucu-eoitim-forumu-f44/ucak-paneli-buton-ve-aletleri-t288.htmBu butona basmadan önce (Butonun aktif olması ve otomatik olarak uçağın pist orta çizgsine ortalanması için) 1 numaralı Nav/GPS butonunun (kırmızı renkli) NAV konumuna getirilmelidir.1 nolu Navigator butonu NAV'da olursa APP butonu devreye girer.Butonların ve aletlerin kullanımı elinizdeki dökümanlarda detaylı şekilde açıklanmıştır.
Uçağı presedürlere uygun,yumuşak şekilde piste teker koyabilmenize,bir önceki mesajımdaki linkten edindiğiniz dökümanlarla devam edebilirsiniz.
Dökümanların bulunduğu sayfamız:
http://vaps.hooxs.com/simulator-ucu-eoitim-forumu-f44/yeni-balayanlara-kolay-ve-basytce-ucaoy-ucurmak-t286.htmTakıldığınız başka herhangi bir nokta olursa tekrar sorabilirsiniz.Kolay gelsin.
(http://img27.imageshack.us/img27/6758/panel734.jpg)
EDİT:
Hocam.Yukarıdaki APP tuşunu hangi konumda,hangi zamanda aktifleştirmeniz gerekir:
Uçağın konumunu sürekli GPS ekranından takip ederek,ineceğiniz pist şayet ILS'li ise,GPS ekranında pisten uzanan yeşil renkli yaklaşma çizgisi vardır.Uçağı daha önceden mümkün olduğu kadar bu çizgiye doğrultmanız gerekir.Uçak bu yeşil çizgiye gelmeden az önce de ;
-Önce NAV butonunu NAV konumuna,
-Sonra da APP butonuna basabilirsiniz.
.. Dökümanlarda anlatıldığı gibi,SHIFT+2 tuşları ile Radyo frekans penceresindeki NAV-1 kısmında havaalanına gelmeden önce ayarladığınız pistin ILS frekansına uçak otomatik olarak piste yönelmeye başlar.
Yüksekliği ayarladığınız Altimetre butonu olan 10 numaralı ALT butonu (sarı renkli) ise uçak,sanal yaklaşma konisine girip yaklaşma çizgisine oturduğunda otomatik olarak sönüp,sizi pistin başındaki PAPI ışıklarına kadar yüksekliği otomatik azaltarak hizalar.Bu aşamadan sonra ALT tuşu ve ALT ayarı ile uçağı alçaltmanıza gerek yoktur.
Artık bundan sonra sizin yapacağınız iş,sadece uçağın hızını ayarlamaktır. Uçak piste yaklaştıkça hızını yavaş yavaş düşereceksiniz.(Uçağın model ve cinsine göre bu alçalma hızı değişir).B737-400 ler için teker piste koyma hızı (piste teker koyduğunuz andaki hız) 110-120 knot arasında olması için yeşil yaklaşma çizgisi içinde hızınız 140-160 knot'a kadar düşürmelisiniz.Tabi bu arada kanat flapların pozisyonu da dereceli olarak açılmalıdır.
Kanat flaplarının görevi uçağın düşük hızlarda havada tutunmasını sağlar.Knat flapları o şekilde ayarlanmalıdır ki,uçak piste teker koyarken uçağın burnu hafifçe yukarı bakmalıdır.Sebebi;yumuşak şekilde önce arka tekerleklerin piste sürtünüp,tatlı sert olarak değip oturması gerekir.Arka tekerlekler piste oturduğunda,ön tekerler henüz havada kalmalıdır.Bu arada hemen kısa kısa ayak frenine bas-bırak şeklinde basarak,uçağın ön tekerlerini de yavaşça piste indirmeye çalışılır.Ön tekerler de piste değdikten sonra hemen F2'ye basılarak motorların ters çalışması (AutoReverse-Motor freni)) sağlanır ki;uçak motorfreni ile de kısa zamanda durabilsin.F2'ye bastığınızda motorların dış kapaklarının geriye doğru açıldığını uçağı dıştan (Spot View penceresi) görebilirsiniz.Bu arada uçak duruncaya kadar,ayak frenine sürekli kısa dokunuşlarla basılacaktır.
Piste teker koyduğunuzda otomatik olarak fren flaplarının açılması için de yeşil yaklaşma çizgisi içine girmeden önce klavyeden SHIFT+F5 tuş kombinasyonuna basarak "Otomatik Arming Brake" özelliğini açmanız gerekir.Bu tuşlara basıldığında uçak havadayken uçakta bir değişiklik göremezsiniz.Taki piste teker koyduğu an hemen fren flapları otomatik olarak açılır.Uçağın daha kısa mesafede durmasını sağlar.Bu özelliğin aktif olduğunu görmek için ise klavyeden SHIFT+4 tuşlarına basarak,açılan Throttle penceresinden sol kısımdaki Brake kolunun bir kademe aşağıya düştüğünü görebilirsiniz.Zaten tuşu kullanmadan önce bu Throttle penceresini açarak,kolun hareket ettiğini görebilirsiniz.
Umarım ki; ILS'li yumuşak inişinize yardımcı olabilecek açıklamalarımda atladığım veya eksik bıraktığım noktalar kalmamıştır.
Bu aletli ve ILS'li iniş denemelerinizi defalarca tatbik ettiğinizde bir süre sonra epey bilgilenmiş ve kolaylıkla,daha hızlı şekilde uçağı yumuşak olarak piste indirebileceksiniz.
Tekrar kolay gelsin.Başarılar.
-