Forum ana sayfaya döner Forum ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz. Özel mesajlarınızı buradan görebilirsiniz. Arama işlemlerini buradan gerçekleştirebilirsiniz. Portal Ana sayfamıza burdan dönebilirsiniz. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana SayfaYardım Giriş Yap Kayıt
  Mesajları Göster
Sayfa: 1 ... 6 7 [8]
106  Havacılık Dairesi / Havacılığa Dair / HAVA AKROBASİSİ (BİLGİ) : 01:45:43 04/05/07
LİMİTLERİ ZORLAMAK

Bir pilotun uçuşta yapabileceğinden fazlası, onlar için olağan bir iştir. Hava akrobasisi; limitleri zorlamak, bir ekip halinde tek uçak gibi uçmak, yüksek G limitlerine dayanmak, son derece tehlikeli manevraları emniyet içinde uygulamak ve yüksek performanslı bir jeti tüm bunları yaparken saniyeler içinde kontrol etmek.

Hava akrobasi timleri, hava şovlarının vazgeçilmez unsurlarıdır. Alçaktan renkli dumanlar bırakarak son hızla gelen bir grup uçak, gösterilerin başladığının habercisidir. Gösteri sırasında seyircilerin tüm dikkati gökyüzündeki ekibin üzerindedir. Looping, tono, immelman, randersmann, delta, diamond nine gibi manevralar ile izleyenler adeta büyülenir. Akrobasi timleri genellikle altı, yedi, dokuz uçaktan oluşurlar. Formasyon halinde uçuşun yanısıra zaman zaman koldan ayrılan bir veya iki uçak solo gösteriler yaparak zamanlamayı sağlar. Lider pozisyonunda uçan uçak timdeki en önemli uçaktır. Lider (1 numara) pozisyonundaki pilot tüm hareketleri kolda uçan diğer uçaklara önceden bildirir ve zamanlamayı sağlar. Zamanlama gösterideki en önemli ayrıntıdır. Zamanlaması doğru olmayan bir manevra, gösterinin tüm zevkini kaçırabilir hatta bir kazaya bile yol açabilir. Binlerce seyircinin üzerinde meydana gelebilecek bir kaza, bir faciyaya yol açabilir.

Bu nedenle; emniyet her şeyden önde tutulur. Her manevra defalarca prova edilir. Tim pilotları, binlerce uçuş saatine sahip tecrübeli pilotlardan seçilir. Akrobasi pilotluğu son derece yıpratıcı olduğundan, bir pilot 2 veya 3 sezon timde görev yapar. Gösteri uçuşunu gerçekleştiren pilotlar kadar yer ekibinde görev yapan teknisyenlere de çok iş düşer. Şov sırasında hiç bir uçağın arıza yapmaması gereklidir, bu timin prestiji için çok önemlidir. Tüm ekip uyum içinde gösteriyi başarılı bir biçimde gerçekleştirmek için çalışırlar. Bir gösteri sezonunda çok sayıda farklı yere gidilir. Gösteri uçakları pilotlar, yer ekibi ve bakım ekibi hep birlikte gösterinin yapılacağı yere önceden giderek çalışmalara başlarlar. Bir gün önceden mutlaka prova yapılır. Gösterinin yapılacağı gün hava durumu incelenir, kalkışdan yaklaşık yarım saat önce solo numara kalkarak hava durumunu rapor eder. Kalkış bazen topluca şovun bir parçası olarak yapılabilir. Liderin duman ikazıyla tüm uçaklar duman bırakmaya başlarlar. Bu dumanların renkleri, timin uçaklarıyla aynı renkte olduğu gibi bazen de timin bağlı olduğu ülkenin bayrağının renklerinde olabilir. Duman sistemi (Smoke System) genellikle jet uçaklarında ekzoz çıkışında bulunur ve ekzozdan çıkan sıcak gazlar boyayı oluşturan maddeyi etkileyerek dumanın oluşmasını sağlar.

Gösteriye ilk olarak toplu bir geçişle başlanır. Solo numaralar koldan ayrılarak timin geçişlerdeki toplanma ve yeni bir manevra için hazırlanması gibi zaman aralıklarında gösteriyi tamamlarlar. Şovun yapıldığı yere göre alçak ve yüksek manevra paketleri uygulanır. Manevralar sırasında pilotlara yerçekiminden dolayı -3 ila +9 G arası yük biner.


Dünyaca Ünlü Akrobasi Ekipleri

Thunderbirds:


ABD Hava Kuvvetlerinin (USAF) akrobasi ekibi olan Thunderbirds bugüne kadar Dünya çevresinde 59 ülkeyi ziyaret edip 310 milyon kişiye gösterilerini sunmuştur. Tamamı USAF avcı pilotlarından oluşan ekip F16C/D Fighting Falcon’lar ile uçmaktadır. Merkezi Nellis Hava Üssünde bulunan ekip ismini Kızılderililerden almıştır.


Blue Angels:

ABD Deniz Kuvvetlerinin (US NAVY) resmi gösteri takımı olarak 2. Dünya Savaşından sonra 1946’da kuruldu. 1950 yılına kadar çeşitli pervaneli uçaklarla gösterilerini gerçekleştiren ekip, aynı yıl F9 F-2 Panther jet uçaklarıyla uçmaya başladı. 1969 yılına kadar tim F9 Cougar, F11 Tiger gibi tek motorlu jetlerle gösterilerini yaptı. Daha sonra çift motorlu süpersonic McDonell Douglas F4J Phantom II lere geçiş yapıldı. 1974 tim yeniden organize edilerek A4 Skyhawk’lara geçiş yaptı. 1986’da Blue Angels 40. yılını kutlarken son teknoloji ürünü F/A-18 Hornet’ler ile modernize edildi. Yılda yaklaşık 70 gösteri yapan ekibi 17 milyon kişi izliyor. Kurulduğu yıldan beri 337 milyon insanın Blue Angels’ı izlediği tahmin ediliyor.


Red Arrows:

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RAF) resmi akrobasi takımı Red Arrows 1965’de kuruldu. ilk olarak Gnat jet eğitim uçakları ve 7 pilotla gösteri yapan ekip daha sonra uçak sayısını 9’a çıkararak 9’lu gösteriler yapmaya başladı. 1979 yılında Hawk uçaklarına geçiş yapan ekip halen aynı uçaklarla gösteri uçuşları yapmaktadır. Timin tüm uçakları ismindeki gibi kırmızıya boyalıdır.



Snowbrids:

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetlerinin (RCAF) resmi akrobasi takımıdır. İlk olarak 1954’de F86 Sabre uçaklarıyla gösteri uçuşlarına başlayan filo bir süre sonra kapatılmış ve 1978 431 hava gösteri filosu adı altında tekrar faaliyete başlamıştır. Kanada yapısı CT114 Tutor jet eğitim uçaklarıyla gösterilerini sürdüren Snowbrids, 9 uçak ve 80 personel ile görev yapmaktadır.


Patrouille de France:

Fransız Hava Kuvvetleri Akrobasi takımı, 1953 yılında kuruldu. Alphajet eğitim uçaklarıyla uçmaktadır.


Frecce Tricoli:

İtalyan Hava Kuvvetleri Akrobasi takımı 1961 de kuruldu FIAT G91’ler ile uçmaya başlayan ekip halen MB339 PAN uçaklarıyla gösterilerini yapmaktadır.


Team 60:

İsveç Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1976’da kuruldu SAAB SK 60 W ile gösterilerini yapıyor.


Patroille Suisse:

İsviçre Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1964’de kuruldu F5E Tiger avcı uçaklarıyla uçmaktadır.


Patrulla Aguila:

İspanyol Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1985 yılında kuruldu CASA C101 eğitim uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriliyor.


Blue Impulse:

Japon Hava Kuvvetleri Hava Akrobasi Takımı 1960 yılında kuruldu. Kawasaki T4 eğitim uçaklarıyla uçuyor.


Russkije Vitazi:


Rus Hava Kuvvetleri Akrobasi Takımı 1991 yılında kuruldu. Halen SU-27 Flanker avcı uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriyor.


Black Knights:

Singapur Hava Kuvvetleri hava akrobasi ekibi F16 ve A4 uçaklarıyla uçuyor. Farklı iki tip uçakla gösteri yapan dünyadaki tek ekip.


Suryan Kiran:

Hindistan Hava Kuvvetleri hava akrobasi ekibi 1996 yılında kuruldu. HJT Kiran uçaklarıyla uçuyor.


Thunder Tiger:

Tayvan Hava Kuvvetleri hava akrobasi takımı AT3’ler ile uçuyor.


Silver Valke:

Güney Afrika hava akrobasi takımı 1967 yılında kuruldu. Atlas Impala eğitim uçaklarıyla uçuyor.


Silver Swallows:

İrlanda Hava Kuvvetleri akrobasi ekibi. 1986 yılından beri Fouga Megister eğitim uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriyor.


Iskry:

Polonya Hava Kuvvetleri hava akrobasi ekibi TS-11 Iskra eğitim uçaklarıyla uçuyor.


Blue Diamonds:

Filipin Hava Kuvvetleri hava akrobasi takımı F5A/B av/bombardıman uçaklarıyla uçuyor.


Biele Albatrosy:

Slovakya Hava Kuvvetleri hava akrobasi takımı 1991 yılında kuruldu. Halen L39 Albatros uçaklarıyla gösterilerini yapıyor.


...Ve Türk Yıldızları kopkop

Türk Hava Kuvvetleri’nin hava akrobasi ekibi. 1993 yılında Konya 3. Ana Jet Üssü’nde kuruldu. NF-5A ve çift kişilik NF-5B Fredoom Fighter av bombardıman uçaklarıyla gösterilerini gerçekleştiriyor. Türk Yıldızları 7 uçakla yurtiçi ve yurtdışında Türkiye’nin tanıtılması için görev yapıyor. 134. Akrotim Filosunda 13 pilot 1 basın ve halkla ilişkiler subayı 6 astsubay olmak üzere 20 personel görev yapıyor.
107  Havacılık Dairesi / Havacılığa Dair / UÇAKLAR NASIL UÇARLAR? : 01:36:36 04/05/07
Uçakların nasıl uçtuğuyla ilgili bilgilerini arttırmak isteyen arkadaşlar için detaylı bilgiler  kopkop

UÇAKLAR NASIL UÇARLAR?

Uçakların uçmasını, havada tutunmasını, ilerlemesini sağlayan unsurlar vardır. Bunlar gerçekleşmezse uçaklar uçamazlar.

Bunlar;

- Lift (Kaldırma kuvveti)
- Center of Gravity& Weight. (Ağırlık merkezi &Ağırlık)
- Drag (Geri sürükleme)
- Thrust (İtme).

Bu kuvvetler biribirini tamamlayarak uçakların uçmasını sağlar. Örneğin; kanatlar havada tutunmayı, motorlar ileri geri hareket etmeyi sağlar. Uçakların uçması Bernoulli prensibine dayanır. Bir akışkanın, (bu gaz veya sıvı olabilir) hızı arttıkça basıncı düşer. Bu ilkeden yola çıkarak, uygun kanat yapısını da buna ilave edersek, hava akımını kaldırma kuvvetine çevirmiş oluruz. Ancak bu kaldırmanın olabilmesi için de hava akımını ve itmeyi sağlayacak motora ihtiyaç vardır. Bunların yanısıra aerodynamic bir yapıya, kumanda yüzeylerine ve iniş takımlarına da ihtiyaç vardır.

Şimdi gelelim kaldırma kuvvetine (lift): Bir uçakta kanat yapısını inceleyecek olursak, su damlasını andıran bir yapısı olduğunu görürüz. Ancak, kanat üst yapısı daha kavisli, alt yapısı ise üste nazaran daha düzdür. Bu da bir basınç farklılığı yaratır. Kanadın üstünde daha düşük bir basınç, alt yüzeyinde ise daha fazla bir basınç oluşur ki, bu da, kaldırma kuvveti sağlar.

Şöyle ki; kanat yüzeyinin önüne çarpan hava akımı, kanadın üst yüzeyi daha kavisli olduğu için, hızlı bir şekilde, alt yüzey ise daha düz olduğu için, üste göre yavaş hareket eder. Bu da yüksek bir basınç oluşumuna neden olur ve bir kaldırma kuvveti meydana gelir.

Fakat bir uçağın kanadında oluşan bu kaldırma kuvvetinde uçağı havada tutabilmesi için de, uçak havalanma esnasında iken kaldırma kuvvetinin uçağın ağırlığından fazla olması, düz uçuşta ise eşit olması gerekir.

Kanat yapıları uçakların hızına göre değişir. Örneğin; düşük süratli uçaklarda kanat kısmı daha kavisli ve büyüktür. Çünkü kavis arttıkça drag (geri sürükleme) artar. Onun içindir ki yüksek süratli uçaklarda drag’ı önlemek ve hızı azaltmamak için, kanat üst yapısının kavisi daha azdır. Bu yüzden özellikle savaş uçaklarında kanattaki kavisler ve kalınlıkları daha azdır...

Onun içindir ki sürate ve amaca uygun olarak her uçak için ayrı özellikte kanat yapıları geliştirilmektedir.
(KAYNAK:www.uted.org/dergi/2002/haziran/haziran_2.htm)


UÇMAK yada UÇMAMAK

Bir uçak nasıl uçar ? Sanılanın aksine bir uçağı havada tutan parçası motor değil kanadıdır.Motor sadece öndeki havayı alır ve arkaya doğru iter.Bu bir itme gücü (thrust) sağlar.Bu güç sayesinde uçak ileri doğru hareket eder.Uçak ileri doğru hareket ederken kanadının kesit (Airfoil) yapısından dolayı kanadın alt yüzeyinde yukarı doğru bir kaldırma kuvveti (Lift) doğar.Bu aradada hava , içinde ileri doğru hareket eden uçağa karşı bir direnç (drag) gösterir.Uçağın sürati arttıkça kanadın kaldırma kuvveti artar.Bukaldırma kuvveti yerçekimi (Gravity) ve hava direncinin (Drag) toplamından fazla olduğunda uçak yerden havalanır.Kısacası uçak uçmaya başlar.

UÇAĞIN PERFORMANSINA ve GÖRÜNÜŞÜNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Kanat yerleşim yeri (Wing Location) :   Kanat yeri bir uçağın görünüşüne ve uçuş karekteristiğine etki eden önemli faktörlerden birisidir.Genel olarak iki tür kanat yerleşim yeri vardır.Biri uçağın üst tarafı (High Wing),diğeri uçağın alt tarafıdır.(Low Wing)Bazı modellerde kanat gövdenin tam ortasındada olabilir.Üstten kanatlı modellerde uçağın ağırlığı kanadın altında asılı bulunmaktadır.Bu yüzden havada uçarken daha dengelidir.Dengeli ve kontrolü kolay olduğundan,eğitim modelleri ve yeni başlayanlar için çok uygundur.Alttan kanatlı bir model ise bunun tam tersidir. Ağırlık uçağın kanadının üzerindedir.Bu yüzden havada daha dengesiz uçmaktadır. Yeni başlayanlar için uygun değildir.Ancak ileri seviyedeki pilotlar için özellikle akrobasi için uygundur.

Kanat kesidi (Airfoil) :   Kanat ucundan bakınca, kanadı önden arkaya doğru kestiğinizde ortaya çıkan alan kanat kesitidir.(airfoil)Çok küçük görünmesine rağmen uçağın uçuş kalitesine etki eden ana faktörlerdendir.Yüzlerce şekilde olabilir.Ancak genel olarak üç şekilde adlandırılır.Flat-Bottom , Symmetrical ve Semi-Symmetrical

Flat-Bottom Airfoil :   Kanat kesitinin alt tarafı tamamen düz olan şekildir.Yüksek kaldırma kuvveti ve düşük hızlarda uçuş kabiliyeti sağlar.Yeni başlayanlar için çok idealdir.

Symmetrical Airfoil:  Kanat kesitinin alt ve üst tarafının aynı olduğu şekidir.Bu yüzden düz ve ters uçuşta aynı kaldırma kuvvetini sağlar.Akrobasi için çok uygundur.İleri seviyedeki pilotların tercihi olmalıdır.

Semi-Symmetrical Airfoil :
  Flat-Bottom ve Symmetrical Airfoilin karışımıdır.Her iki kanat kesidinin özelliklerinden almıştır.Orta seviyedeki pilotlar için uygundur.

Kanat Alanı(Wing Area)/Aspect Ratio/Kanat Yüklemesi(Wing Loading) : Kanat alanı kanadın kaldırma kuvveti sağlayan yüzey alanıdır.Aspect Ratio kanat boyu ile kanat eninin birbirine oranıdır.Kanat boyu 150 cm ,kanat eni 25 cm olan bir uçağı aspect ratiosu 6:1 dir.Genel olarak söylenen bu oran küçüldükçe uçağın akrobasi kabiliyetinin arttığıdır.Kanat yüklemesi ise kanat yüzeyindeki bir santimetrekareye düşen ağırlıktır.Bu değer nekadar küçük olursa okadar iyidir.

Dihedral :   Kanadın V şeklinde olan açısıdır.Bu açı arttıkça uçak daha dengeli uçar.Ançak akrobasi kabiliyeti azalır.Eğitim modellerinde bu açı daha fazladır.Akrobasi modellerinde ya çok az yada hiç yoktur.

Kanat kalınlığı(Wing Thickness) :   Kanat sadece kaldırma kuvveti sağlamaz.Aynı zamandada havanın içinde ileri hareket ederken direnç oluşturur.Bu yüzden kalın kanatlar akrobasi ve sürat için uygun değildir.

İniş takımı yeri :   Bu uçağın görünüşüne ve performansına etki eder.Önden tekerlekli (Tricycle Gear) modeller yerde kontrolü kolay modellerdir.Arkadan tekerli (Taildragger Gear) modeller yerde kullanılması biraz daha güçtür. Ancak her pilot mutlaka denemelidir.
(KAYNAK:www.wekatronik.com/ucak_nasil_ucar.asp)
108  Havacılık Dairesi / Havacılık Resimleri / TÜRK YILDIZLARI : 01:25:31 04/05/07
Gururumuz Türk Yıldızlarından güzel kareler kopkop


{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}

{alt}
109  Havacılık Dairesi / Havacılığa Dair / TÜRK HAVA KUVVETLERİ : 01:18:15 04/05/07
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 1911 yılında kurulan ve envanterinde bulunan 550'den fazla uçak ile barışta Türk Hava Sahasını savunan, savaşta kara ve deniz kuvvetlerine destek veren Kuvvet Komutanlığıdır.


Teşkilat

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı


Ankara’da konuşlu olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı’nda Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Başkanlık ve Daire Başkanlıkları bulunmaktadır. 11 inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı (Etimesgut/Ankara) ile 12 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı (Kayseri) doğrudan Kurmay Başkanlığına bağlıdır.


11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına doğrudan bağlı ulaştırma birliği olan 11 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, Ankara'da (Etimesgut) konuşludur.

11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı envanterinde CN-235 (T), CIT-VII, CIT II ve G-IV uçakları bulunmaktadır.

11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'nda bu temel görevin yanı sıra ambulans uçak olarak donatılmış 3 adet CN-235 (T) uçağı acil yardım ve yaralıların en kısa zamanda tahliye ve ulaştırılması için hazır bekletilmektedir.


12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığına doğrudan bağlı olan 12 nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı Kayseri' de (Erkilet) konuşludur.

12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı envanterinde C-130 ve C-160 ve Cn-235 uçakları bulunmaktadır.


1. ve 2. Hava Kuvvet Komutanlıkları

1. Hava Kuvvet Komutanlığı


Batı hava sahası karargah merkezi Eskişehir'de bulunan 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı tarafından komuta edilmektedir. 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı 5 Ana Jet Üssü ve bu üslere bağlı 14 taktik harp filosu bulunmaktadır. Ayrıca kuvvet komutanlığına bağlı arama/kurtarma filosu bulunmaktadır. 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı bünyesinde ayrıca yedek üsler, radar mevzi komutanlıkları, üslere bağlı hava savunma birlikleri barındırmaktadır. Ayrıca NATO/CAOC-6 karargahına da ev sahipliği yapmaktadır.

1. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı'na bağlı Jet Üsleri ve Taktik Harp Filoları :

    1. Ana Jet Üs Komutanlığı

    * 111.Filo (F-4E 2020)
    * 112.Filo (F-4E)
    * 113.Filo "tek keşif filosu" (RF-4E)

    4. Ana Jet Üs Komutanlığı

    * 141.Filo (F-16 BLOCK 30/BLOCK 40)
    * 142.Filo (F-16 BLOCK 40)
    * 143.Filo "Öncel filo" (F-16 BLOCK 30)

    6. Ana Jet Üs Komutanlığı

    * 161.Filo (F-16 BLOCK 40)
    * 162.Filo (F-16 BLOCK 40)

    9. Ana Jet Üs Komutanlığı

    * 191.Filo (F-16 BLOCK 50)
    * 192.Filo (F-16 BLOCK 50)
    [/list]
    2. Hava Kuvvet Komutanlığı

    Doğu hava sahasının kontrolünü ise 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı yürütmektedir. Komutanlığa bağlı 3 Ana Jet üssü, 7 taktik harp filosu, radar mevzi komutanlıkları, yedek üsler ve arama kurtarma filosu bulunmaktadır. Karargah merkezi Diyarbakır'dır.

    2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığına Bağlı Jet Üsleri ve Taktik Harp Filoları :

      5. Ana Jet Üs Komutanlığı

      * 151.Filo (F-16 BLOCK 50)
      * 152.Filo (F-16 BLOCK 50)

      7. Ana Jet Üs Komutanlığı

      * 171.Filo (F-4E 2020)
      * 172.Filo (F-4E)
      * 173.Filo (RF-4E)

      8. Ana Jet Üs Komutanlığı

      * 181.Filo (F-16 BLOCK 40)
      * 182.Filo (F-16 BLOCK 40)
      * İstihkam Bakım Taburu (Aktif Savunma)

      3.ana jet üs komutanlığı

      * 131.Filo (F-5 2000)
      * 132.Filo (F-5 2000)
      * 133.filo (F-5)
      * 134.filo "Türk Yıldızları" (NF-5)[/list]


      Hava Lojistik Komutanlığı

      Kolordu seviyesinde olan Hava Lojistik Komutanlığı’nın karargahı Etimesgut (Ankara)’da bulunmakta olup, 3 Nisan 1989 tarihinde faaliyete geçirilmiştir. Bu komutanlık, Türk Hava Kuvvetleri’nin ikmal, bakım, ulaştırma, istihkam ve diğer lojistik faaliyetlerinin yerine getirilmesi, Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan bütün silah sistemlerinin idame, işletme ihtiyaçlarının hesaplanması, temin edilmesi, faal tutulması, altyapı ve tesis ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak şekilde karargah başkanlık, daire başkanlığı, ikmal bakım merkezlerinden oluşmaktadır. Hava Lojistik Komutanlığı’nın ana bağlıları, 1 nci, 2 nci, 3 üncü Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlıkları ile Hava Malzeme Transit Komutanlığıdır.


      Hava Eğitim Komutanlığı

      17 Eylül 1954 tarihinde Hava Harp Okulu’nun İzmir’e intikali ile Hava Teknik Okullar Komutanlığı’nı da bünyesine alarak Hava Okullar Komutanlığı (Gaziemir-İzmir) teşkil edilmiştir. 30 Ağustos 1956’da ise Hava Eğitim Komutanlığı ismini almıştır. 20 Temmuz 1967’de Hava Harp Okulu’nun Yeşilköy’e intikali ve 10 Ekim 1968’de Eğitim Komutanlığı karargahının Güzelyalı’ya intikali sonucu 1969’da Gaziemir’de Hava Teknik Okullar Komutanlığı ikinci kez kurulmuştur. 1999 yılında Hava Teknik Okullar Komutanlığı’nın adı Hava Sınıf Okulları ve Teknik Eğitim Merkezi Komutanlığı olarak değişmiştir.

      Kolordu seviyesinde olan Hava Eğitim Komutanlığı’nın karargahı İzmir’dedir. Bu komutanlık, Türk Hava Kuvvetleri’nin bütün görevleri için gereken personel eğitimini en üst seviyede sağlayacak ve harekat görevlerini yerine getirecek şekilde okul, üs, filo ve eşidi seviyede birlik komutanlıkları ve kurum amirliklerinden oluşmaktadır. Hava Eğitim Komutanlığı’nın ana bağlıları; 2 nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkez K.lığı ile Hava Harp Okulu, Hava Sınıf Okulları ve Teknik Eğitim Merkezi K.lığı, Hava Lisan Okulu ve Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı’dır.


      Türk Hava Kuvvetleri Envanteri


        Savaş Uçakları

        0                    F-35A Lightning II (+100 alınacak 12/12/2006)
        0      F-16C/D Block 50+ (+30 alınacak12/12/2006)
        74    F-16C/D Block 50 (CCIP Modenizasyonu Altında)
        103  F-16C/D Block 40 (CCIP Modenizasyonu Altında)
        37    F-16C/D Block 30 (CCIP Modenizasyonu Altında)
        52    F-4E 2020 Terminator (IAI tarafından geliştirildi)
        71    F-4E Phantom II (Rezerv halinde)
        32    RF-4E Phantom II
        45    F-5 2000 (IAI tarafından geliştirildi]


        Hava - Hava Füzeleri

        314 AIM-120A/B AMRAAM (176 AIM-120A + 138 AIM-120B)
        367 AIM-7E Sparrow
        0 AIM-9X Sidewinder (+352 (225 + 127) ordered)
        210 AIM-9B Sidewinder
        500 AIM-9M Sidewinder
        640 AIM-9L/I Sidewinder
        310 AIM-9S Sidewinder
        750+ AIM-9P3 Sidewinder


        Hava - Yer Füzeleri

        95 AGM-88B HARM
        99 AGM-142 Popeye I
        0 AGM-84K SLAM-ER (+50 ordered)
        0 AGM-154A-1 JSOW Block-II (+50 ordered)
        0 AGM-154C JSOW-C / Broach (+54 ordered)
        274 AGM-65G1 Maverick IIR
        550 AGM-65A/B Maverick
        200 GBU 8/B HOBOS
        1.200 GBU 10/12 Paveway I-II
        n/a CBU 105 Sensor Fuzed Bomb
        523 BLU 107 Durandal
        n/a AN/AVQ 23 Pave Spike (laser designation pod for F-4E)
        40 AN/AAQ 14 LANTIRN
        40 AN/AAQ 13 LANTIRN
        0 Litening-III (+22 ,+20)


        Uçaksavar Füzeleri

        24 I-Hawk XXI (HAWK-21) (1X3) launchers
        72 MIM-14B Nike Hercules
        86 Rapier FSB1 (85 launchers updated to Rapier B1X level. 840 additional Mk2B missiles under delivery)
        ? Zıpkın KMS (1X4 FIM-92 mounted Stinger, 32 units under delivery)
        108 FIM-92C Stinger RMP


        Taktik Ulaşım

        0 Airbus A400M (+10 ordered)
        7 C-130E Hercules (to be upgraded)
        6 C-130B Hercules (with ELINT/SIGINT equipment)
        <16 C-160T Transall
        50 CN 235-100M (3 VIP/16 EW)


        Tanker Uçağı

        7 KC-135R-CRAG Stratotanker


        Erken Uyarı Uçakları

        0 B-737-700 AEW&C MESA (4 tane Üretilmekte)


        Eğitim Uçakları

        69 T-38A Talon (received structural upgrade)
        58 Cessna T-37B/C (received structural upgrade)
        38 Aermacchi SF-260D
        28 T-41D Mescalero


        Helikopter

        20 AS 532UL Cougar Mk1 (14 SAR+6 CSAR)
        19 Bell UH-1H Iroquois (15 SAR+4 EW)[/list]

        (KAYNAK:tr.wikipedia.org)
        Sayfa: 1 ... 6 7 [8]
        MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
        Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks

        Theme by Turklord
        XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!